Centerpartiets tillförordnade partiledare Anders W Jonsson. Foto: Jonathan Näckstrand/TT

C-ledaren vill lugna gräsrötterna: ”De behöver inte vara oroliga”

Uppdaterad
Publicerad
Debatten om sprickan i regeringen om migrationspolitiken har gått het under veckan. Samtidigt pågår en helt annan debatt i C där gräsrötterna oroar sig för att partiet ska göra upp med M. Men den tillförordnade centerledaren Anders W Jonsson vill lugna kritikerna.
– De behöver inte vara ett dugg oroliga. Vi vet exakt vilka starka principer som gäller för Centerpartiet i migrationspolitiken, säger han till SVT Nyheter.

I en debattartikel i Expressen presenterar Anders W Jonsson och Jonny Cato, partiets migrationspolitiske talesperson, Centerpartiets viktigaste frågor i migrationskommittén.

Det handlar bland annat om att föräldrar och barn ska kunna återförenas, ett långsiktigt hållbart asylsystem som håller över flera mandatperioder, en högre rättssäkerhet i asylprocessen och att Sverige uppfyller de internationella konventioner som styr asylrätten.

Det här kommer samtidigt som oron har växt bland gräsrötterna om vart partiet är på väg i jakten på en bred överenskommelse.

”Strider mot asylrätten”

Både Moderaterna och Socialdemokraterna har öppnat för ett volymmål i migrationspolitiken. Ett volymmål kan utformas på olika sätt, konstaterar Anders W Jonsson. Men om det bryter mot asylrätten kommer partiet inte ställa sig bakom det, säger han.

– Ett volymmål som säger att i Sverige kan vi ta emot 10 000 flyktingar men när den 10 001:e flyktingen kommer så är dörren stängd. Det strider mot asylrätten, säger Anders W Jonsson till SVT Nyheter.

Samtidigt är han tydlig med att partiet är beredda att kompromissa för att nå en bred överenskommelse i migrationskommittén.

– Vi har starka principer. Men samtidigt vill vi se dem förverkligade i lagstiftning och i det läget måste man sitta vid bordet och förhandla. För om man bara har principer så måste man ställa sig vid sidan om direkt, säger han.

”Behöver inte vara oroliga”

Vilka frågor C eventuellt kan kompromissa om vill han inte gå in på.

– Det blir ett resultat av en förhandling. När vi ser helheten kan vi bestämma oss för att här fick vi igenom ett antal viktiga frågor som därmed blir en hållbar migrationspolitik, säger han.

Det finns dock en gräns för hur långt C kan kompromissa, betonar han.

– Blir det så att vi inte får igenom några viktiga frågor så kan vi inte heller ställa oss bakom det.

Vad vill du säga till de centerpartister som är oroliga för att ni ska sätta er i båten med Moderaterna och släppa tidigare viktiga principer?

– De behöver inte vara ett dugg oroliga. Vi vet exakt vilka starka principer som gäller för Centerpartiet i migrationspoltiiken. De har legat fast sedan ett antal år tillbaka och är beslutade av våra stämmor och som vi har gått till val på. Men vi har också gått till val på att hitta en bred överenskommelse vad gäller migrationspolitiken. Det är viktigt att se de båda tingen samtidigt, säger Anders W Jonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer