Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin intervjuas i Morgonstudion. Foto: SVT

Lövin (MP): Vi kan inte tumma på asylrätten

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet pressas nu hårt om migrationspolitiken, men språkröret Isabella Lövin har inte gett upp hoppet om en överenskommelse som överensstämmer med partiets politik.

-Vi är en konstruktiv part i de här diskussionerna. Vi hoppas naturligtvis att vi ska komma överens, säger språkröret Isabella Lövin i SVT:s Morgonstudion.

Miljöpartiet har varit utestängda från slutförhandlingarna i den parlamentariska migrationskommittén, där S på egen hand förhandlat med de borgerliga partierna. Det bud som presenterades av Socialdemokraterna i torsdags innehöll flera sakförslag som Miljöpartiet är kritiskt mot, bland annat införandet av ett volymmål.

Enligt uppgifter har Miljöpartiet haft krismöten i helgen om motsättningarna inom regeringen.

”Ska det genomföras ska Miljöpartiet vara med på det”

Isabella Lövin säger i Morgonstudion att hon inte vill kommentera interna möten.

-Det finns ingen migrationsöverenskommelse utan det är ett antal partier i en kommitté som ska komma överens. För Miljöpartiet är det viktigt att en överenskommelse lägger grund för en rättssäker, human och  långsiktigt hållbar migrationspolitik. Ska den genomföras då ska Miljöpartiet vara med på det för vi sitter i regering, säger hon.

Enligt källor till SVT höjs röster inom partiet för att bryta regeringssamarbetet om ni inte får igenom det ni vill. Kommer det att gå så långt?

-Jag tycker inte att regeringsfrågan är intressant utan det är två saker. Dels hur vi ska klara en värld med 80 miljoner människor på flykt. Om ett land som Sverige politiskt förhandlar om hur många som får fly till vårt land, då kommer alla andra länder att göra det också, säger Isabella Lövin.

– Den andra viktiga principen är att de beslut som fattas i regeringen står båda partierna bakom. Det är en princip som vi inte viker från.

Uppluckring av asylrätten

Enligt Isabella Lövin finns flera delar i förslaget som partiet är positivt till, som extra skydd för hbtq-flyktingar. Men att sätta ett tak för hur många flyktingar som Sverige tar emot innebär en uppluckring av asylrätten som partiet inte kan acceptera.

-Vi kommer inte att vara med och bidra till en politik som förverkligar att barn skiljs från sina föräldrar. Att vi inte kan ta ett solidariskt ansvar för de flyktingar som inte har någonstans att vända sig. Vi kan inte tumma på asylrätten, säger hon.

Den parlamentariska migrationskommittén ska i augusti presentera förslag om en ny permanent asyllagstiftning för Sverige.

Se hela intervjun med Isabella Lövin (MP) i Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.