Fredrick Federley/Michael Arthursson

C kommenterar uppgifterna om Federley

Uppdaterad
Publicerad

Sent på tisdagskvällen kommenterade Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson de senaste uppgifterna om partiets andre vice ordförande och EU-parlamentariker Fredrick Federley.

Arthursson skriver i ett sms till SVT Nyheter:

– Vi har tidigare vid flera tillfällen kommenterat i medierna att det är problematiskt att Fredrick Federley känt till den här personens brott under en längre tid. Om den tidsuppgift som kommit nu stämmer vet vi inte.

– Det har också kommit in andra bekymmersamma uppgifter från privatpersoner som vi tar på stort allvar. Detta är dock inget vi kan kommentera närmare i nuläget.

Detta är den kommentar som Centerpartiet kommer att ge i nuläget, enligt partiets pressavdelning.

Övergrepp på barn

Under tisdagseftermiddagen kunde SVT berätta att partiledningen i förra veckan fick ett brev från personer som känt Fredrick Federley länge. Av brevet, som SVT har läst,  tillsammans med kompletterande information som partiledningen har fått, framgår att Federley redan i juni har känt till att den man han själv beskrivit som närstående suttit i fängelse för ett grovt brott. Ytterligare information som SVT tagit del av visar att Federley vid samma tidpunkt kände till att domen handlade om övergrepp på barn.

Den närstående mannen dömdes 2014 till ett långt fängelsestraff för bland annat flera grova våldtäkter mot barn.

Centerledningen har också fått uppgifter om att det lämnats in en anonym orosanmälan mot Federley och att Federley i samband med det antytt att hans kontakter på Säkerhetspolisen kan ta reda på vem anmälan kommer ifrån, något som enligt brevskrivarna upplevts som hotfullt.

Federley sjukskriven

Fredrick Federley, som nu är sjukskriven, skrev i sociala medier den 26 november att han och mannen gått skilda vägar.

Centerpartiets ledning har uppgett att den fick kännedom om historien den 23 november, dagen innan nyheten blev allmänt känd genom kändissajten Stoppa pressarna.

SVT Nyheter har sökt Fredrick Federley, men utan framgång. I en intervju med Falu-Kuriren/Avesta Federley den 12 december berättar han att han träffade mannen i maj i år och att han i juni fick reda på att mannen suttit i fängelse, men inte ”brottets faktiska karaktär”.

Under sommaren och hösten fick Federley gradvis mer information om brotten, men han har inte läst domen mot mannen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.