Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) anmäls till riksdagens konstitutionsutskott. ”Förslaget handlar om att strunta i offentlighetsprincipen”, säger Elisabeth Thand Ringqvist (C). Foto: TT

C kritiska till hemligt elstödförslag – KU-anmäler regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet KU-anmäler regeringen för hur man tagit fram lagförslaget om att hemlighålla elstödet till hushåll.

– Att vissa remissinstanser fått en halv dag på sig tycker vi ska granskas, säger riksdagsledamoten Elisabeth Thand Ringqvist.

C kritiserar regeringen och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) för att ha gett remissinstanserna alldeles för lite tid att granska det nya lagförslaget om att sekretessbelägga elprisstödet.

– Förslaget handlar om att strunta i offentlighetsprincipen och hemligstämpla elstödet i 20 år. Att vissa remissinstanser fick en halv dag på sig att inkomma med synpunkter på ett så konstitutionellt viktigt förslag tycker vi ska granskas av konstitutionsutskottet, säger Thand Ringqvist, näringspolitisk talesperson för Centerpartiet.

I praktiken gick de två promemorior som ligger till grund för lagförslaget ut på remiss i en vecka respektive en halv dag. Det har kritiserats kraftigt av juristerna på Lagrådet.

Beredningskravet enligt regeringsformen är inte uppfyllt och lagrådsremissen kan av det skälet inte ligga till grund för lagstiftning, slog expertinstansen fast.

Små ändringar

Efter Lagrådets kritik gjorde regeringen endast små justeringar i lagtexten. I sak står man fast vid att stödet ska hållas hemligt med strikt sekretess i 20 år.

I KU-anmälan tar Centerpartiet också upp att det under senare år blivit allt vanligare att regeringar – av olika färg – driver igenom grundlagsstridig lagstiftning.

Hur beredningskravet ska uppfyllas är inte skrivet i detalj i grundlagen men det finns, enligt Thand Ringqvist ”klara gränser för hur slarvig en beredning får tillåtas att vara.”

Ebba Busch har sagt att det är viktigt att elstödet betalas ut snabbt, men varför det skulle gå snabbare om uppgifterna hålls hemliga förstår inte Thand Ringqvist.

– Elstödet är på plats oavsett om man har en sekretesstämpling eller inte, säger hon.

S: Förtjänar kritik

Samtliga oppositionspartier har nu lagt motioner på regeringens proposition. De tänker rösta nej. Ida Karkiainen (S), ordförande i konstitutionsutskottet, skriver att regeringens hantering är anmärkningsvärd och förtjänar kritik.

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar skriver i partiets motion att ”offentlighetsprincipen är en omistlig del av vår demokrati”.

Hon tar också upp beredningskravet och påpekar att ofta sträcker sig remisstiden över cirka tre månader. Regerings hantering är ”oacceptabel”, enligt Dadgostar.

Även MP:s språkrör Per Bolund anser att lagförslaget ska avslås redan på grund av den korta remisstiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.