Lagrådet sågar förslag om sekretess för elstöd

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens förslag om att sekretessbelägga vilka som får ta del elstödet får tummen ned av Lagrådet, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Enligt förslaget ska uppgifter om förbrukning och belopp hållas hemliga eftersom detta annars skulle kunna användas för att peka ut enskilda, anser regeringen. Den uppfattningen delas inte av Lagrådet, som invänder mot att uppgifterna skulle vara integritetskränkande.

Lagrådet riktar också kritik mot att remisstiden – en vecka respektive en dag – för de två promemorior som förslaget bygger på var för kort med hänvisning till att det handlar om att göra undantag från ”en av hörnstenarna i vårt demokratiska statsskick, nämligen rätten att få ta del av allmänna handlingar”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spelar det någon roll om jag har bundet elavtal och hur blir det om man bara haft sin bostad i ett halvår? Se svarar experten. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.