Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör diskussionen mellan klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och Rickard Nordin (C), klimatpolitisk talesperson i SVT:s Agenda special. Foto: SVT

C och MP hotar klimatministern med misstroende

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet har tidigare hotat med misstroendeförklaring mot klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) – nu verkar Miljöpartiet följa i samma spår.

– Når man inte målen så har vi ett misstroende som vi tänker väcka, säger Rickard Nordin (C), klimatpolitisk talesperson i SVT:s Agenda special.

Just nu förhandlas regeringens nya klimatmål fram mellan Tidöpartierna – M, KD, L och SD.

Där regeringen ser målet om nollutsläpp till 2045 som avgörande och att övriga mål kan betraktas som ”kontrollsituationer”. Än så länge har inte regeringen presenterat någon handlingsplan gällande klimatet.

Varför har ni inte presenterat en ny klimatpolitisk handlingsplan?

– Man presenterar en handlingsplan som är väl genomarbetat och min kommer att vara ganska annorlunda från den förra regeringens som var väldigt övergripande, och det tar tid, säger Romina Pourmokhtari i SVT:s Agenda.

Oppositionen pressar

Men pressen på förhandlingarna är hårda inte minst från oppositionspartiet C, som under söndagens Agenda special om klimatet återupprepade tidigare hot om en missförtroendeförklaring mot klimatministern.

– Vi är tydliga. Når man inte målen så har vi ett misstroende som vi tänker väcka mot klimatministern, säger Rickard Nordin (C) i SVT:s Agenda under söndagskvällen.

Ett hot som MP nu verkar ställa sig bakom.

– Jag står redo att driva misstroende. Tidöpartiernas hantering av klimatkrisen är ett haveri och de har hänvisat alla frågor till den kommande klimathandlingsplanen, säger Elin Söderberg (MP) till Expressen.

”Ett politisk spel”

Minst 35 underskrifter krävs för att en misstroendeförklaring ska kunna lämnas in, därmed räcker inte C:s egna röster utan partiet behöver uppbackning från MP, något de nu verkar ha. Om MP skulle fullfölja.

Klimat- och miljöministern slår dock ifrån sig och menar att Tidöpartiernas förhandlingar går enligt plan och att en handlingsplan inom kort ska presenteras. Sedan tidigare är beskedet att planen ska presenteras före årsskiftet.

– Jag kan inte tolka det som något annat än ”politiskt spel”, säger Romina Pourmokhtari (L).

För att en minister ska tvingas avgå krävs att minst hälften av riksdagsledamöterna röstar ja, alltså minst 175 ledamöter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.