Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här intervjuas Anders W Jonsson (C) i Aktuellt Foto: SVT

C om Arbetsförmedlings­reformen: ”Innebär inte att omstöpningen försvinner”

Publicerad

Hotet om en misstroendeförklaring har fått regeringen att backa gällande ombildningen av Arbetsförmedlingen. Reformen var en viktig punkt i januariavtalet för Centerpartiet – som nu fått gå med på att skriva om det ordinarie förslaget.
– Det här innebär inte att omstöpningen av Arbetsförmedlingen försvinner, säger Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för C. 

Exakt hur Arbetsförmedlingens framtid kommer att se ut är fortfarande oklart. Något som är däremot är säkert är att reformen inte kommer att bygga på Lagen om valfrihet, LOV, vilket var Centerpartiets förslag från början. 

Trots att partiet nu tvingats backa ser Anders W Jonsson, vice partiordförande och vikarierande partiledare för Centerpartiet, positivt på möjligheterna kring Arbetsförmedlingen: 

– Vår hjärtefråga var att göra om Arbetsförmedlingen så att arbetslösa kunde få jobb, och att arbetsgivare kunde få tag på arbetskraft. De här beskeden som kommit idag innebär ju att reformen ligger kvar. Det kommer att göras ändringar på två punkter, men det väsentliga är att vi får en ordentlig omstöpning av Arbetsförmedlingen, säger han i SVT:s ”Aktuellt”.

”Tyckte det hade varit bättre att använda LOV”

Det var just det viktigaste argumentet ni hade, att LOV skulle ligga till grund för och styra hela reformen. Det är väl ändå ett bakslag för er? 

– Vi tyckte det hade varit bättre att använda lagen om valfrihetssystem, men frågan om vilken upphandlingslagstiftning som ska användas är inte det centrala i reformen.  

Förändringarna av Arbetsförmedlingen, alltså det förslag ni la fram, var ju Centerpartiets stora framgång i januariavtalet, och nu faller för första gången en del av det här januariavtalet. Hur ser du på det? 

– Dels var det så att vi hade många stora framgångar i januariavtalet och det här innebär inte att omstöpningen av Arbetsförmedlingen försvinner. Det viktigaste för oss har varit reformen att få en fungerande Arbetsförmedling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Detta är bakgrunden till Arbetsförmedlingens stormiga 12 månader Foto: SVT

Se mer ur intervjun i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer