Ebba Busch Thor, Annika Strandhäll och Tomas Tobé. Foto: TT

C räddar Strandhäll – kritiseras hårt av M och KD på sociala medier: ”Lydparti till S”

Uppdaterad
Publicerad

”Annie Lööf har gett frikort till regeringen Löfven.” Så skriver Ebba Busch Thor (KD) på Facebook efter Centerpartiets beslut att rädda Strandhäll undan den hägrande misstroendeomröstningen. ”Centerpartiets roll som politiskt stödparti verkar nu ta överhanden”, twittrar Tomas Tobé (M).

I dag röstar riksdagen om huruvida Strandhäll (S) ska få behålla sin ministerpost. Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) ska avsättas.

För att kunna fälla Strandhäll (S) krävs även Centerpartiets röster. Men partiet kommer inte att fälla henne.

Beslutet kritiseras nu av flera politiker på sociala medier.

”Centerpartiet skulle vara ett 'liberalt oppositionsparti' och 'en liberal nagel i ögat på Socialdemokraterna'. Det var Annie Lööfs löfte till väljarna i januari. Idag är C ett rent lydparti till S”, skriver KD:s partiledare Ebba Busch Thor på sin Facebooksida.

”Att väcka misstroendeförklaring är inget som ska göras lättvindigt. Det ska vara sakligt grundat. Det är det gällande statsrådet Strandhäll. Centerpartiets roll som politiskt stödparti verkar nu ta överhanden”, skriver Moderaternas Tomas Tobé på Twitter.

C-toppen: ”Finns grund för kritik mot Strandhäll”

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson bemöter kritiken på Twitter.

”Centerpartiet har tagit ställning till misstroende mot Annika Strandhäll utifrån sakförhållanden. Inte som en tävling om vem som är tuffast i opposition”, skriver han.

Han menar dock att han anser att ”det finns grund för kritik mot Strandhäll”.

Under tisdagen röstar riksdagen om huruvida Strandhäll (S) ska få behålla sin ministerpost.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer