Sveriges tjej- och kvinnojourer kommer att få 40 miljoner kronor extra i vårändringsbudgeten som presenteras nästa vecka, skriver Dagens Nyheter. Foto: Jessica Gow / TT

C satsar miljoner på kvinnojourer i vårbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges tjej- och kvinnojourer kommer att få 40 miljoner kronor extra i vårändringsbudgeten som presenteras nästa vecka, skriver Dagens Nyheter.

De 40 miljoner kronorna läggs på utöver grundanslaget på 100 miljoner kronor. Centerledaren Annie Lööf säger till DN att satsningen var en viktig fråga för partiet under budgetförhandlingarna.

– Det här är pengar som Centerpartiet har kämpat för i budgetförhandlingarna.

Enligt Annie Lööf motsvarar tillskottet på 40 miljoner kronor ungefär en halvtidstjänst per kvinnojour i Sverige varje år.

– Men man kan inte bara fokusera på en myndighet, ska man arbeta med Jämställdhetsmyndigheten måste man också komplettera resurserna och satsningarna till alla de aktörer som arbetar med kvinnors trygghet ute i verkligheten. Det perspektivet har Centerpartiet haft under budgetförhandlingarna, säger hon till Dagens Nyheter.

Under 2018 tog över 55 000 personer kontakt med kvinnojourer, varav 94 procent var kvinnor, enligt en rapport från kvinnojoursorganisationen Unizon, skriver DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.