Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Intern kritik efter C-toppens svar om samkönad vigsel och Pridetåg. Foto: Centerpartiets Youtubekanal

C-topp efter kritiken: Kommer gå i pridetåget – med glädje

Publicerad

Centerpartiets toppkandidat att efterträda Annie Lööf som partiledare ville i måndags inte svara på om han kan tänka sig att viga samkönade par eller gå i Pridetåget. Nu återkommer han med tydliga besked efter kritiken: han kommer medverka på Pride.

Centerpartiet har bjudit in allmänheten att ta del av en“öppen partiledarprocess” inför valet av partiledare. I en av deras satsningar får partikandidaterna tillfälle att beskriva vilken framtid de ser för partiet och hur de vill förändra det under fyra utfrågningar.

En fråga som ställdes under måndagens utfrågning från sidoorganisationen Centerkvinnor var huruvida partiledarna kommer gå längst fram i Pridetåget och viga samkönade. Två av de tre kandidaterna, Elisabeth Thand Ringqvist och Muharrem Demirok, svarade snabbt jakande medan Daniel Bäckström uttryckte att han behövde “få fundera” på saken. 

– Om jag kommer viga samkönande par? Jag har inte vigselrätt, svarade han.  

Men om du hade det?, frågar utfrågaren Li Skarin. 

– Då kommer jag nog att få fundera på frågeställningen, svarade han.

– Jag kommer ha dialog med Centerstyrelsen om hur vi ska medverka i Pridetåget. Jag tror det är väldigt viktigt att visa ett engagemang i frågorna, avslutade han.

Jämställdhetsministern: “Är samkönade relationer mindre värda?” 

Uttalandet väckte omedelbara reaktioner inifrån partiet. Bland annat säger Centerkvinnornas ordförande att hon förutsätter att blivande partiledare fortsätter vara en röst för ”människors lika värde och rätt att älska vem man vill” i ett sms till Aftonbladet.

Inte heller kritiken utanför partiet lät vänta. Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) skriver i ett sms till SVT att ”det är anmärkningsvärt” att Daniel Bäckström behöver fundera på frågan om han kommer viga samkönade par.
 
”Menar han att samkönade relationer på något sätt är mindre värda än heterosexuella relationer eller varför skulle det annars vara ett problem att viga samkönade par? Jag hoppas att Centerpartiet noga funderar på om de vill ha en partiledare som inte med tydlighet och kraft kan ställa upp för hbtqi-personers kärleksrelationer,” skriver hon.

Bäckström: “Aldrig funderat på att viga folk” 

Under tisdagen kommenterade Daniel Bäckström sitt uttalande i ett inlägg på sociala medier. Här skriver han att han aldrig funderat på huruvida han skulle få rätten att viga samkönade par, men svarar fortfarande inte på huruvida han skulle viga dem.

I ett sms till SVT skriver han att det är ”olyckligt” att han inte var tydligare under utfrågningen.

”Givetvis står jag bakom partiets linje i fråga om samkönade äktenskap och ingen människa ska diskrimineras i något sammanhang och som partiledare för Centerpartiet skulle jag med glädje gå längst fram i Pridetåget,” skriver han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.