C vill ha svenska Chinatowns

Publicerad

Centern vill se stadsdelar som Chinatown och Little Italy växa fram i Sverige. Segregation behöver inte vara negativ, menar partistyrelsen.

Partistämman i Åre 22-25 september går under parollen ”Nybyggarlandet Sverige”. Där ska Centern bland annat ta ställning till ett förnyelseprogram om integrationspolitiken.
Där pekar man på att etniskt präglade stadsdelar som till exempel Chinatowns, som finns i många stora städer i världen, kan vara positivt för Sverige.

-Det är ett förhållningssätt att all segregation, som att människor väljer att bo tillsammans, inte ska ses som något negativt, säger partisekreteraren Michael Arthursson.

Svensk efter tre år
Centern vill på flera sätt göra det lättare att komma utifrån EU och arbeta i Sverige. Till exempel föreslås att arbetskraftsinvandrare ska kunna byta arbetsgivare under de första två åren utan att behöva söka nytt arbetstillstånd. Efter två år ska invandraren kunna arbeta i vilket yrke som helst oavsett om det råder arbetskraftsbrist eller starta eget.

Andra förslag är att handläggningstiden för arbetstillstånd ska kortas ned till en månad och att införa möjlighet att bli svensk medborgare efter tre i stället för fem år i landet.

Generella reformer
Centern föreslås slopa integrationspolitiken med åtgärder riktade mot en viss grupp och i stället fokusera på mer generella reformer inom arbetsmarknad, utbildning och bostadsmarknad.

Partistyrelsen vill också skrota instegsjobben för nyanlända invandrare och i stället pröva ett system med nystartsjobb med halverad arbetsgivaravgift de första två åren i Sverige. Partistyrelsen säger också ja till nystartszoner, redan innan regeringen låtit utreda frågan klart. Tanken är att företagande ska gynnas i områden med stort utanförskap, till exempel genom sänkt bolagsskatt.

TT

• Fem förnyelseprogram om välfärd, integration, jämställdhet, tillväxt och miljö ska antas.
• Dessutom ska drygt 300 motioner behandlas.
• Höjdpunkten blir val av ny partiledare.
• Eventuellt ska även två vice partiledare väljas.
• Stegvis individualiserad föräldraförsäkring väntas bli den mest kontroversiella sakfrågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer