Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok och energi- och klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin presenterade nya klimatpolitiska förslag. Foto: Marko Säävälä/TT

C vill sänka moms och ändra reduktionsplikt

Uppdaterad
Publicerad

Centern vill sänka momsen för biobränsle och justera avgifter och skatt kopplade till reduktionsplikten så att biobränsle gynnas. Det ska göra det flera kronor billigare per liter att tanka.

– Det här är i många delar ett tekniskt förslag, men det är också enkelt, säger Muharrem Demirok (C).

Socialdemokraterna, Transportföretagen och myndigheter har sedan tidigare ifrågasatt Tidöpartiernas beslut att sänka reduktionsplikten till 6 procent. Nu hakar även Centerpartet på kritikertåget.

– Jag har svårt att förstå regeringen i det här. Hur ska man kunna se sina barn i ögonen när man i ett slag ökar förbränningen av fyra miljoner liter diesel om dagen? säger Centerpartiets ledare Muharrem Demirok på en pressträff.

Slopa koldioxidskatten och sänka momsen på biobränsle gör det möjligt att sänka priset per liter vid pump med upp till fyra kronor, uppger Demirok tillsammans med partiets energi- och klimatpolitiske talesperson Rickard Nordin.

Halvering av dieselproduktionen

Centerpartiet vill att svenskarna ska tanka med svenskt drivmedel och vill genomföra utredningen på regeringens bord om att staten upphandlar och beställer in produktion av miljövänligt bränsle.

– En slags strategisk reserv för att vi ska klara situation i kris. Det skulle motverka ungefär hälften av dagens dieselproduktion, vi talar om tre miljarder liter per år, säger Nordin.

  • Avskaffa koldioxidskatten på låginblandade biodrivmedel.
  • Sänkt reduktionspliktsavgiften för biodrivmedel.
  • Sänk momsen på biodrivmedel till 6 procent.
  • Staten ska gynna en kraftigt biodrivmedelsproduktion i Sverige genom att garantera ett visst pris genom en överenskommelse med branschen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet