Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör debatten mellan Centerpartiets Abir Al-Sahlani och Moderaternas Tomas Tobé om Ungern bör uteslutas från EU. Foto: SVT/TT/AP

C vill utesluta Ungern ur EU: ”Försvara unionen och våra demokratier”

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet vill kunna utesluta medlemsländer som Ungern från EU om de inte lever upp till unionens demokratiska principer. Ett verkningslöst förslag enligt Moderaterna, som i stället vill se tuffare tag mot länderna i form av frysta bidrag och pausad rösträtt.

Medlemsländer som bryter mot EU:s värden, till exempel frihet och respekt för mänskliga rättigheter, kan i dag bestraffas med sanktioner som indragen rösträtt i rådet. Dock finns ingen möjlighet att kasta ut ett land ur EU.

Men det vill flera av riksdagens partier ändra på, bland annat Centerpartiet.

EU-val 2024

– Som politiker är det vår uppgift att visa på vår vision för vårt samhälle och vår union. Centerpartiet tycker att det är rätt, riktigt och rimligt att försvara unionen och våra demokratier, säger EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani (C) i Aktuellt.

Det land som främst aktualiserat diskussionen är Ungern, som under många år kritiserats i EU för sin bristande demokrati.

– Vi har haft en lång process med Ungern och tolv år av Viktor Orbán vid styret. Vi har försökt få Ungern att komma tillbaka till det demokratiska tåget, men någonstans måste tåget också ha en slutstation, säger Abir Al-Sahlani (C).

M: Viktigt att Europa håller ihop

Hennes EU-kollega Tomas Tobé (M) tycker dock det är viktigare att länderna i Europa håller ihop.

– Vi har just nu krig på vår kontinent. Det är inte läge att börja diskutera vilka länder vi ska slänga ut ur EU, i händerna på Putin.

Enligt Tomas Tobé finns det andra metoder som skulle ge större effekt.

– Vi ska fortsätta vara tuffa mot Ungern. Vi ska hålla inne EU-pengar, Orbán ska inte få en euro om han fortsätter att nedmontera rättsstaten, samt vara beredda att dra in deras rösträtt, säger Tomas Tobé (M).

För att uteslutning ska bli möjligt, krävs att alla EU:s medlemsländer går med på att ändra vad som står i EU-fördraget. Alltså även Ungern.

Se debatten i Aktuellt mellan EU-parlamentarikerna och kandidaterna i det kommande EU-valet, Abir Al-Sahlani (C) och Tomas Tobé (M), i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet