”Cameron följer en främlingsfientlig trend”

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister David Cameron följer en trend för att positionera sig inför kommande val, menar författaren och debattören Dilsa Demirbag-Sten, som gästade Aktuelltstudion för att prata om hans uppmärksammade tal.

Kritiken är hård mot Storbritanniens premiärminister David Cameron efter gårdagens tal, där han målade upp bilden av en invasion av europeiska bidragssökare som måste stoppas.

Varför tror du att Camerons utspel om invandring kommer nu?

– Han följer bara en trend som löper genom hela Europa nu. Titta på Grekland där nazister sitter i parlamentet och Jobbik i Ungern som vill att man kartlägger judar i parlamentet. Främlingsfientliga krafter vädrar morgonluft och han måste positionera sig för att det är val snart helt enkelt. Vi kommer se mer av det här.

Klarar vi oss undan det vi ser nu i Storbritannien?

– Nej det gör vi inte. Vi har sett Sverigedemokraterna kliva in i riksdagen och nå upp emot 10 procent. Vi har ju sett flera kontroverser och utspel i Sverige också de senaste månaderna.

”Städa efter Billström”

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt var väldigt snabb med att uttala sig kritiskt mot Cameron. Han kallade uttalandena för ”olyckliga”. Detta tror Dilsa Demirbag-Sten har att göra med den senaste tidens storm kring migrationsminister Tobias Billström, som talade om ”blonda och blåögda”.

– Han behöver ju städa lite efter Tobias Billströms uttalanden, eftersom att han sitter kvar. Då är det på plats att statsministern markerar tydligt.

Att det skulle vara många människor som flyttar på sig mellan länder för att kunna utnyttja bidrag tror inte Dilsa Demirbag-Sten på, utan menar att människor flytt i alla tider.

– Göran Persson fruktade att det skulle vara så, men det hände inte så mycket med det. Människor har i alla tider flyttat och försökt lämna misär till ett liv som är bättre för sig själv och framförallt för sina barn. Människor vill arbeta. Man vill ha en mening och en plats i samhället. Det tror jag är genomgående för hela mänskligheten.

Ser du inga problem med invandring? Har du ingen förståelse för människors rädsla?

– Invandrare är också människor. Med människor kommer utmaningar och problem. Jag tror att det här bara är en projektionsyta för en oro som människor känner. Arbetslösheten stiger, skolorna försämras, man är inte lika övertygad om att våra barn kommer få det bättre. Då gör man det vi gjort i Europa vid andra tillfällen – letar en syndabock, då blir det invandraren.

Se hela intervjun med Dilsa Demirbag-Sten i klippet högst upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbritanniens migrationsdebatt

Mer i ämnet