Cancerfondens generalsekreterare blev chockad när hon såg siffrorna. Foto: TT

Cancerfondens kritik mot försenade HPV-tester: ”Det blir ett geografiskt lotteri”

Uppdaterad
Publicerad

Att testa kvinnor över 30 för HPV-virus räddar liv. Ändå följer bara 13 av landets 21 regioner riktlinjerna för att förebygga livmoderhalscancer. Nu riktar Cancerfonden kritik mot regionerna – och regeringen.
– Det blir ett geografiskt lotteri. Här behövs en mycket tydligare nationell styrning, säger generalsekreteraren Ulrika Årehed Kågström. 

Ungefär 550 kvinnor insjuknar i livmoderhalscancer varje år i Sverige och 150 kvinnor dör av sjukdomen. I stort sett all livmoderhalscancer orsakas av HPV, humant papillomvirus.   

Sedan 2015 rekommenderar Socialstyrelsen därför att kvinnor som är 30 år och äldre främst ska testas för HPV, i sitt gynekologiska cellprov. Men SVT:s granskning visar att endast 13 av 21 regioner följer rekommendationerna – fyra år senare.  

Cancerfondens generalsekreterare säger att hon blev chockad när hon såg siffrorna. 

– Det är ofattbart. Vi vet att det här är något som räddar liv. Vi vet att det här är en mer träffsäker metod för att upptäcka cellförändringar i tid som gör att kvinnor faktiskt kan botas och bli helt friska, eller leva ett långt liv, säger Ulrika Årehed Kågström.

Tidigare har man i en första undersökning tittat efter cellförändringar, men genom att testa om cellprovet ger utslag för hpv-infektion kan man tidigt upptäcka fler kvinnor som riskerar att utveckla livmoderhalscancer. Det kallas primär HPV-analys.

”Går inte att försvara”

Förklaringen till att alla ännu inte infört primär HPV-analys stavas tekniska lösningar, enligt regionerna. Det har bland annat varit komplicerat och tids- och resurskrävande att uppdatera it-systemen.

– Det är helt oacceptabelt att det kan vara sådant som att man inte har ett gemensamt it-system som förhindrar det här införandet. Det går inte att försvara det. 

Ulrika Årehed Kågström vill se en nationell styrning som försäkrar att var man bor i landet inte påverkar huruvida man får ett tillförlitligt test eller inte vid cellprovtagning.

Vill se vaccin för pojkar

Socialminister Lena Hallengren (S) har i en intervju med SVT Nyheter satt press på regionerna att lösa situationen. Men Ulrika Årehed Kågström tycker att regeringen borde göra mer.  

– Regeringen har ännu inte fattat beslut om att införa HPV-vaccin för pojkar. Trots att det redan finns en utredning sedan två år tillbaka som visar att det här är något man bör införa. 

Från och med 2012 vaccineras flickor mellan 10 och 12 år mot hpv 16 och 18, som tillsammans orsakar cirka 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer. Folkhälsomyndigheten bedömer att även pojkar bör erbjudas vaccinet, vilket skulle förebygga ytterligare 120-130 fall av cancer. 

– Jag kan inte förstå den här saktfärdigheten. Det här handlar om både pojkar och flickor, det är ett antal cancerformer, som orsakas av HPV-virus, som kan förhindras. Det är en jämlikhetsfråga också, säger Cancerfondens generalsekreterare. 

– Jag tror att det handlar om ekonomi, men de kostnader vi har som är relaterade till HPV-infektioner överstiger kostnaderna för vaccination. 

Humant papillomvirus är världens vanligaste sexuellt överförbara virus och en majoritet av befolkningen får HPV någon gång under livet, men ofta läker det ut av sig självt.

Viruset finns i över 100 varianter varav de flesta är ofarliga. Men minst 14 virustyper kan orsaka cellförändringar som sedan kan leda till cancer.

Varje år drabbas exempelvis över 50.000 svenska kvinnor av cellförändringar i underlivet. 15.000 har så allvarliga förändringar att de måste få behandling, 550 kvinnor drabbas av livmoderhalscancer och 150 överlever inte sjukdomen.

Viruset kan också orsaka andra mindre vanliga cancerformer hos både män och kvinnor. Det kan till exempel handla om cancer i mun, hals, vagina, penis och ändtarmsöppning.

Läkare och forskare är överens om att det bästa sättet att slippa de farligaste typerna av HPV är att vaccinera sig.

Vaccinet är som mest effektivt om man tar det innan man har haft sex första gången, men även de som redan haft sex minskar risken att drabbas av farliga cellförändringar om de vaccinerar sig.

Då vaccinet inte skyddar mot alla HPV-typer som kan orsaka cancer är det viktigt att gå på regelbundna provtagningar, där eventuella cellförändringar kan upptäckas.

Regioner som följer Socialstyrelsens riktlinjer

Stockholm

Östergötland

Jönköping

Kalmar

Gotland

Blekinge

Skåne

Halland

Västra götaland

Värmland

Örebro

Västmanland

Dalarna

Regioner som ännu inte följer socialstyrelsens riktlinjer

Uppsala

Sörmland

Kronoberg

Gävleborg

Västernorrland

Jämtland, Härjedalen

Västerbotten

Norrbotten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.