Riktlinjerna följs inte – nu reagerar ministern

Uppdaterad
Publicerad

Endast 13 av Sveriges 21 regioner följer Socialstyrelsens riktlinjer för att förebygga livmoderhalscancer. Det visar SVT:s granskning. Nu reagerar socialminister Lena Hallengren (S).

– Jag utgår ifrån att regionerna ser till att lösa det här, säger hon.

Det har nu gått fyra år sedan Socialstyrelsen gick ut med nya riktlinjer för att förebygga livmoderhalscancer – men endast 13 av Sveriges 21 regioner följer rekommendationerna. Det visar en granskning som SVT har gjort.

– Jag är förvånad att så många regioner ännu inte infört detta, när det både finns tydliga riktlinjer och det finns resurser, säger socialminister Lena Hallengren (S).

”Utgår ifrån att regionerna tar det här på stort allvar”

Sedan 2015 rekommenderar Socialstyrelsen att kvinnor som är 30 år och äldre främst ska testas för humant papillomvirus, hpv, i sitt gynekologiska cellprov. Testet som ska användas kallas primär hpv-analys och kan rädda 30 fler liv och leda till 60 färre cancerfall per år.

 – Det finns skäl till att Socialstyrelsen haft tydliga riktlinjer i fyra års tid och det är att ju för att alla regioner ska genomföra detta, säger socialministern.

Viruset, som ofta läker ut av sig självt, finns i över 100 varianter varav de flesta är ofarliga. Men minst 14 virustyper kan orsaka cellförändringar som sedan kan leda till cancer.

– Jag utgår ifrån att regionerna tar det här på stort allvar och faktiskt ser till att lösa den här situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.