Professorn om regionernas långsamma införande av hpv-test: Det är en vårdskandal

Uppdaterad
Publicerad

Regionernas långsamma införande av hpv-tester är en bidragande orsak till den dramatiska ökningen av antalet livmoderhalscancerfall i Sverige. Det menar professor Joakim Dillner, som är ordförande för Nationellt kvalitetsregister för livmoderhalscancerprevention. Han anser att det är en vårdskandal.

– Istället för att utrota cancern så ser vi istället att den ökar och det tycker jag känns absurt. 

Ungefär 550 kvinnor insjuknar i livmoderhalscancer varje år i Sverige och 160 kvinnor dör av sjukdomen. I stort sett all livmoderhalscancer orsakas av hpv, humant papillomvirus.  

Sedan 2015 rekommenderar Socialstyrelsen därför att kvinnor som är 30 år och äldre främst ska testas för humant papillomvirus, hpv, i sitt gynekologiska cellprov. Men SVT:s undersökning visar att endast 13 av 21 regioner följer rekommendationerna – fyra år senare.  

Joakim Dillner, professor i infektionssjukdomar och ordförande för Nationellt kvalitetsregister för livmoderhalscancerprevention, tycker att det är upprörande.  

– Jag uppfattar det som nästan obegripligt när det är väl känt att det ger ett ökat skydd mot cancer och dessutom är kostnadsneutralt. När man har tydligt visat att vi har bättre möjligheter att ge ett bättre cancerskydd till Sveriges kvinnor då borde man verkligen utnyttja det.

Ökningen hade kunnat förebyggas

Sedan 2014 har antalet kvinnor som insjuknat i livmoderhalscancer ökat dramatiskt – med cirka 100 fall, till cirka 550 fall årligen. 

Joakim Dillner tror att ökningen av cancerfall hade kunnat förebyggas om man hade använt det nya programmet redan när det var officiellt rekommenderat. 

– Den största delen av ökningen ser vi hos kvinnor som har deltagit i screening enligt det gamla programmet och har fått besked om ett normalt cellprov, vilket är ju väldigt oroväckande. 

Är det en vårdskandal? 

– Ja det skulle jag faktiskt säga att det är.

Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.