Foto: TT

Carl Bildt smugglade ut dödsdömd med regeringsplanet

Uppdaterad
Publicerad

I en hemlig operation smugglade Carl Bildt ut en dödsdömd student ur Afghanistan. Norges Sverigeambassadör Kai Eide avslöjade det på sitt Twitterkonto under onsdagskvällen.

Norska Dagbladet kunde redan 2009 hänvisa till flera källor som sade att det var FN:s dåvarande representant i Afghanistan Kai Eide och Carl Bildt som hjälpte mannen ut ur landet, men det är först nu som Bildt bekräftar den hemliga planen för Expressen.

Angavs av kamrater

Det rör sig om Sayed Pervez Kambaksh, en student vars fall fick stor internationell uppmärksamhet. Han greps i oktober 2007, enligt brittiska Independent, sedan studiekamrater och personal vid universitetet i Mazar-i-Sharif angivit honom.

Han dömdes till döden för hädelse efter att ha spridit information om kvinnors rättigheter, vilket ansågs förolämpa islam. Sayed Pervez Kambaksh berättade själv från cellen i en intervju med Independent att han misshandlades tills han erkände.

Tidningen startade ett upprop i protest mot dödsdomen, vilket fick 100.000 påskrifter och stora delar av det internationella samfundet reagerade.

Bodde hos FN-representant

I den vevan startade Kai Eide samtal med den afghanska presidenten Hamid Karzai.

– Det ledde först till att hans dom blev omgjord till 20 års fängelse, och sedan fördes han över till min residens och fick leva där. Carl kände till detta och kom på besök till Kabul där vi planerade flykten, säger Kai Eide, i dag Norges ambassadör i Sverige, till TT.

En afghansk politiker deltog också i planerna.

Flydde i natten

Enligt Eide benådades aldrig Sayed Pervez Kambaksh, även om Eide antar att den afghanska regeringen förstod vad som var i görningen. Det var dock viktigt att ingen fick reda på det, eftersom situationen var spänd inför det stundande presidentvalet, med konservativa krafter i rörelse.

– Han togs ut i natten genom alla möjliga avspärrningar och direkt ombord på Carls flyg, säger Eide.

Carl Bildt säger till Expressen att det var mycket nervöst de sista minuterna.

– Risken var att några afghanska säkerhetsmän skulle se och förstå, säger Carl Bildt till tidningen.

Lever i annat land

När Eide fick beskedet att motorerna var i gång kunde han andas ut.

– Då visste jag att operationen varit lyckad, säger han.

Sayed Pervez Kambaksh togs till Stockholm, sedan vidare till Oslo. Därefter beviljads han uppehållstillstånd i ett annat land. Enligt Eide, som har sporadisk kontakt med honom, lever han i dag utanför Europa och uppges må bra.

Utrikesminister Margot Wallström (S) gläds åt Sayed Pervez Kambaksh.

– Jag är glad för studenten, i övrigt vet jag inget mer om detaljerna så det har jag inga kommentarer om, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer