Se Cementas hållsbarhetschefs reaktion på regeringens beslut. Foto: SVT, Karl Melander/TT

Cementa efter regeringens besked: Löser inte hela utmaningen

Uppdaterad
Publicerad

Ett steg i rätt riktning – men inte tillräckligt.

Så beskriver Cementa regeringens besked om att förlänga tillståndet att bryta kalk på Gotland.

– De tunga klimatsatsningar som är i storleksordningen flera miljarder som vi vill göra i fabriken de kommande åren kräver långsiktighet, säger företagets hållbarhetschef Karin Comstedt Webb.

Kalkstensbrytningen i Slite på Gotland stod inför hotet om ett tvärstopp i oktober eftersom Mark- och miljööverdomstolen avvisade företaget Cementas ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd.

På tisdagen meddelade regeringen att man vill ge Cementa möjlighet att bryta kalksten i ytterligare åtta månader genom tillfälliga ändringar i miljöbalken.

Kampen om kalket på Gotland

Behöver långsiktighet

Cementas hållbarhetschef Karin Comstedt Webb menar att regeringen besked är ett steg i rätt riktning men att lösningen är alltför kortsiktig.

– Det här är inte ett svar för hela försörjningsutmaningen för cementindustrin som vi ser i Sverige utan då behöver vi se ytterligare besked från politiken, säger hon.

Mark- och miljööverdomstolen ansåg att Cementa angett en undermålig miljökonsekvensbeskrivning. Företaget själva hävdar dock att man inte gör avkall på lokalmiljön utan tvärt om hjälper till att bevara flera av de känsliga miljötyper som finns på Gotland.

– De tunga klimatsatsningar som är i storleksordningen flera miljarder som vi vill göra i fabriken de kommande åren kräver långsiktighet, säger Karin Comstedt Webb.

Kan påverka vattentillgången

En annan aktuell fråga är hur cementtillverkningen påverkar grundvattnet på Gotland. Mark- och miljööverdomstolen menade att företagets ansökan saknade en godtagbar analys av hur grundvattnet påverkas.

I ett yttrande har även Naturvårdsverket skrivit att Cementas fältmätningar inte har varit tillräckliga,

Men Cementa menar att man i sin produktion kan påverka vattensituationen på Gotland i positiv riktning.

– Verksamheten innebär att vi kan samla in betydande mängder vatten i form av nederbörd från vinterhalvåret och spara det till sommarhalvåret. På så sätt kommer vi att kunna bidra till att dricksvattentillgängligheten kan bli väsentligt mycket större under sommarhalvåret, säger Karin Comstedt Webb.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet