Eskil Erlandsson och Annie Lööf. Foto: Pontus Lundahl/Claudio Bresciani/TT

Centerledningen har försökt tvinga Erlandsson att avgå sedan i höstas

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets partiledning har sedan i november försökt förmå Eskil Erlandsson att lämna sin riksdagsplats. Men det krävdes en lång rad av samtal innan han till slut avgick. Det uppger partiledaren Annie Lööf för SVT Nyheter.

– Jag tycker att det är synd att han inte lyssnade in det och valde att avgå i höstas, säger hon.

Eskil Erlandsson har länge varit en av de verkliga veteranerna i svensk politik. Han kom in i riksdagen redan 1994 och har sedan dess hunnit med en rad tunga politiska uppdrag, bland annat som jordbruksminister i Alliansregeringen.

Förra veckan tvingades han plötsligt att avgå sedan flera moderata kvinnliga riksdagsledamöter vittnat om oönskade sexuella närmanden.

Eskil Erlandsson i rätten

”Vi agerade omedelbart”

I intervjuprogrammet Mats möter svarar Annie Lööf i dag för första gången på frågor om Eskil Erlandssons agerande och hans avgång. Och hon menar att partiet har agerat både snabbt och kraftfullt mot Eskil Erlandsson efter anklagelserna.

-  Vi agerade omedelbart. Det här började i höstas då Moderaterna tog kontakt med oss och redogjorde för oacceptabla beteenden av Eskil Erlandsson. Redan några dagar senare uppmanade Centerpartiets gruppledare Eskil Erlandsson att avgå, säger Annie Lööf.

Men Eskil Erlandsson ville inte avgå och ett parti har inte befogenhet att tvinga en riksdagsledamot att lämna riksdagen.

-  Det är ju inte partiledningen som bestämmer när någon ska lämna riksdagen utan det krävdes en lång rad av samtal innan Eskil Erlandsson själv valde att avgå, säger hon.

Hade ett allvarligt samtal för ett år sedan

Centerkvinnornas ordförande Sofia Jarl har berättat att kvinnoförbundet redan 2017 fick information om att Eskil Erlandsson uppträtt oacceptabelt mot en kvinna i partiet. Även Annie Lööf nåddes av den informationen:

– Jo, men det som hände 2017 har vi också hanterat. Vi hade ett mycket allvarligt samtal med Eskil Erlandsson för ett år sedan ungefär. Det var ett samtal mellan Eskil Erlandsson och vår gruppledare där vi markerade det allvarliga i detta. Den kvinna som då drabbats hade vi också väldigt nära kontakt med. Eskil Erlandsson försäkrade oss då om att detta inte skulle hända igen. Därför är det nu extra allvarligt när nya saker kommer upp på bordet.

Känner du att du kunde ha agerat på något annat sätt under den här processen?

– Nej, vi har agerat resolut. Så fort vi har fått reda på saker har vi agerat gentemot Eskil Erlandsson. Oavsett vem man är eller vilken position man har så är det här oacceptabla beteenden, som får konsekvenser. Och vi har uppmanat Eskil Erlandsson att avgå sedan i november månad. Jag tycker att det är synd att han inte lyssnade in det och valde att avgå i höstas. Nu är det så och att han valde att avgå i förra veckan.

Är det fler kvinnor som drabbats?

– När det rör sexuella trakasserier eller metoo-fall är det ofta så att när man lyfter på locket vågar fler kvinnor träda fram. Det är möjligt att det kan vara så även i det här fallet.

Påverkar det här trovärdigheten i er jämställdhetspolitik?

– Nej, man får skilja på vad enskilda personer gör och vad partiet gör. Från partiets sida har vi under många år agerat politiskt i jämställdhetsfrågor. Vi är ett parti med många starka kvinnor, men vi måste också erkänna att vi har haft problem med oacceptabla beteenden från en hel del män. Och då får de också ta konsekvenserna och avgå.

Missa inte hela intervjun med Annie Lööf i Mats möter på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eskil Erlandsson i rätten

Mer i ämnet