Centern: Ideell verksamhet ska inte betala moms

Uppdaterad
Publicerad

Som vi berättat tidigare måste ideella second hand-butiker, som förut varit momsbefriade, sedan årsskiftet betala 25 procent i moms, vilket kan innebära att flera verksamheter måste läggas ned. Nu reagerar centerpartisten Per Åsling, ordförande i Riksdagens skatteutskott.

– Jag tycker det här är alldeles fel, ideell verksamhet ska inte behöva betala moms, ideell verksamhet runt om i landet, föreningar, driver ju en väldigt betydelsefull och viktig social verksamhet, och jag förutsätter att regeringen snarast möjligt kommer med förslag på förnyade regelverk.

Men något snabbt förslag verkar det inte vara på gång från regeringens sida. I svar på en skriftlig fråga skriver finansminister Magdalena Andersson att hon inte avser att vidta några omedelbara åtgärder, något Per Åsling reagerar över:

– Det är oerhört viktigt att regeländringen sker snabbt så att vi kan skicka den signalen till alla människor runt om i landet som jobbar inom den ideella föreningsverksamheten och som är väldigt oroliga nu för möjligheten att fortsätta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer