Foto: SVT

Centern väljer sida på Hammarö

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att Centerpartiet på Hammarö byter sida i kommunpolitiken. Centern, som styrt kommunen tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet under den senaste mandatperioden, ansluter till övriga borgerliga partier och Miljöpartiet.

I ett gemensamt pressmeddelande skriver de fem partierna att man under den kommande mandatperioden ska samarbeta under namnet Hammarösamverkan.

Centern byter därmed block och blir en del av Hammarösamverkan tillsammans med Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet.

Val 2018 – #dinröst

– Vi är övertygade om att Hammaröborna behöver en ledning som vågar ta sig an framtida utmaningar. Vi kommer genom politisk styrning söka alternativa lösningar som skall ge ett bättre Hammarö för våra kommuninnevånare, skriver partiernas föerträdare.

– Vi har haft en process i partiet och vi har kommit fram till det här. Vi är ett i grunden borgerligt parti, säger Margareta Ivarsson (C), i kommunstyrelsen på Hammarö.

Hon förklarar att det finns flera orsaker till att Centerpartiet blir en del av Hammarösamverkan.

– Det är också så att vi står för alternativa driftsformer på flera områden, som ger invånarna rätt att välja utförare, säger hon.

Ingen majoritet

Men även om Centerpartiet nu väljer att bli en del av Hammarösamverkan är de fortfarande inte i majoritet. Hammarösamverkan får 15 mandat av totalt 31 i Hammarös kommunfullmäktige och är därmed beroende av Sverigedemokraterna som vågmästare.

– Hur vi än vänder och vrider på det ser vi att det inte går att få ihop en majoritet.

Men det innebär att ni blir beroende av Sverigedemokraterna, något du har sagt nej till tidigare.

– Det är inte säkert att det är SD:s stöd som vi behöver, det kan lika gärna bli Vänsterpartiets eller Socialdemokraternas, säger Margareta Ivarsson.

På måndag ska kommunstyrelsen på Hammarö ta ställning till budgeten 2019.

Margareta Ivarsson säger att nu när budgeten ska fastställas står Centerpartiet tillsammans med de andra samverkanspartierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet