Centerpartiet är eniga, virtuella vårdcentralers verksamhet ska stramas åt. På bild C-ledaren Annie Lööf under sitt tal på C-stämman som går av stapeln i helgen. Foto: Anders Wiklund/TT

Centern vill reglera nätläkarna

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet vill strama upp hanteringen och finansieringen av nätläkare.

Centerstämman har beslutat att de ska ingå i samma ersättningssystem som övrig vård, nå alla och bli en ekonomiskt hållbar vårdform.

Virtuella vårdcentraler med nätläkare har ökat kraftigt de senaste åren. De har fungerat som en avlastning för primärvården men också kritiserats för onödiga läkarbesök som tar resurser från primärvården.

Det här vill Centerpartiet komma åt genom en reglering av verksamheten. Patienternas rättigheter ska säkras, verksamheten ska nå alla invånare och vara ”ekonomiskt hållbar”.

Det blev ingen stridsfråga på centerstämman. Det blev däremot frågan om ifall kommunerna ska få anställa egna läkare i äldreomsorgen. I dag får kommunerna inte göra det. En motion från Centerkvinnorna om att det borde vara möjligt fick avslag från partistyrelsen och även av stämman.

Orimligt förbud

– Det är ett orimligt förbud. Det är dags att genomföra en förändring så att lagen åtminstone gör det möjligt för kommuner att anställa läkare, sade Malin Bergman från Centerkvinnor.

Hon fick understöd av Gustav Hemming från Stockholms stad.

– Släpp sargen och det regionala läkarmonopolet. Låt läkaren komma till mamma i stället för att tvinga mamma till vården. Kommunala läkare kan stärka hela äldreomsorgens kompetens, det kommer att avlasta regionerna, sade han.

Men Tom Silverklo, regionråd från Jämtland, höll inte med.

– Vi kan inte splittra upp primärvården mer. I så fall ska vi lägga hela primärvården på kommunerna, sade han.

Rätt till kontakt

Till sist antog Centerstämman partistyrelsens vårdprogram utan några avgörande förändringar.

Äldre ska inte ständigt behöva möta nya människor i äldreomsorgen. Målet bör vara max tio medarbetare per hemtjänsttagare. Centerpartiet vill också se en lag om rätt till fast omsorgskontakt för hemtjänstmottagare. Senast 2030 ska alla som arbetar med omvårdnad inom svensk äldreomsorg minst ha en undersköterskeutbildning.

Centern vill se ett nationellt system för småskalig hälso- och sjukvård i glesbygd och i socioekonomiskt utsatta områden som samfinansieras mellan staten och regionerna.

Kommuner ska i ett krisläge få rätt att under en begränsad tid kunna neka tillfälligt boende hemtjänst.

Flera ombud efterfrågade ett program för tandvård, men det vann inte stämmans gehör.

Kyrkovalsutredning och billigare mensskydd

Andra frågor som seglade upp på agendan rörde bland annat kyrkovalet. Centern vill utreda om att skapa en fristående organisation med koppling till partiet. Och om en sådan skapas så kommer inte Centerpartiet som parti längre att ställa upp i kyrkovalet.

Därtill beslutade stämman att momsen på mensskydd bör sänkas från dagens 25 procent till 6 procent. Det fanns förslag om att mensskydden ska bli gratis, men så långt vill inte stämman sträcka sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rekordmånga Centerpartister ville debattera skolan – hör hur det lät i klippet. Foto: Anders Wiklund/Hossein Salmanzadeh/TT
  • Vård- och omsorgen digitaliseras. Alla vårdcentraler ska få i uppdrag att erbjuda både fysiska och digitala besök.
  • Ett offentligt mål ska sättas om att det maximalt ska vara 25 medarbetare per chef i välfärdsverksamheten.
  • Heltäckande e-hälsokonton införs för alla invånare.
  • Myndigheten för vård- och omsorgsanalys får i uppdrag att löpande analysera ojämställdhet inom hälso- och sjukvården utifrån kön och genus.
  • Ett fristående nationellt centrum för utveckling av äldreomsorgen ska etableras med möjligheter att samverka internationellt.
  • Det ska finnas möjligheter att utbilda sig till läkare på fler platser i landet.
  • Centerpartiet ska verka för att RUT-avdraget utvidgas med fler tjänster som enbart personer över en viss ålder år har rätt till.
  • Centerpartiet ska driva på för en statlig utredning om reformerad finansiering av välfärden.

Källa: Centerpartiet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer