Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rekordmånga Centerpartister ville debattera skolan – hör hur det lät i klippet. Foto: Anders Wiklund/Hossein Salmanzadeh/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Centerstämman vill begränsa kötid till friskolor

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet svänger i frågan om köer till friskolor och anser nu att det befintliga kösystemet ska begränsas, men inte avskaffas helt. Stämman sa också nej till att införa en begränsning för när friskolor ska få ta ut vinst.

Under den andra dagen på Centerpartiets stämma, där de under fyra dagar ska besluta sig för vilken politik de ska driva framöver, blev friskolan som väntat den absolut hetaste frågan. Redan innan debatten började förlängdes den med en timme efter att hela 139 talare anmält sig. En stor del av den timmen gick däremot åt till rena ordningsfrågor. 

Först vid 20-tiden på fredagskvällen blev röstningen om kösystemet färdigt. Stämman avslog förslag om att helt avskaffa kösystemet. I stället gick stämman på partistyrelsens förslag att ändra systemet, så att man bara får stå i kö till hälften av platserna och bara tre år före skolstart.

Därutöver får enbart syskon förtur och verksamhetsmässiga samband, så kallade skolspår, ges prioritet för antagning till skolan.

Nej till vinstbegränsning

Centerstämman sa också nej till att införa en begränsning för när friskolor ska få ta ut vinst.

– Skattefinansierade skolan är inte och ska inte vara ett kommersiellt företag. Kejsaren har varit naken länge. Det är dags att vi ser det, sa Gunny Kron från Centerpartiet i Göteborg, som var tydlig i sitt motstånd till Centerpartiets hållning i frågan. 

Den fram till alldeles nyligen vice partiledaren Anders W Jonsson höll inte heller tillbaka från talarstolen och betonade att det “aldrig varit någon hemlighet att Vänsterpartiet och Socialdemokraterna vill stoppa friskolorna”.  

– Om den här stämman fattar beslut om vinstbegränsning, tvingande offentlighetsprincip kommer regeringen att svara genom att lägga en proposition på riksdagens bord. Det kan aldrig vara Centerpartiets uppgift att hjälpa Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att stoppa och försämra för friskolorna i det här landet. 

Nytt system

Stämman beslutade däremot att utreda ett nytt resursfördelningssystem för skolor. Fokus ska ligga på elevernas behov, höga mål om kunskapsinhämtning, likvärdighet och högt ställda kvalitetskrav.

Systemet ska bli mer transparent och förutsägbart för såväl kommunala som fristående skolor och ta hänsyn till olika förutsättningar, som till exempel skolans storlek. Systemet ska också ta hänsyn till kommuners uppdrag som ansvariga för att garantera att alla barn får den utbildning de har rätt till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.