Foto: Scanpix

Centerns lyft med Lööf dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Annie Lööf skulle frälsa ett Centerparti i kris. Men ett år efter tronskiftet väntar partiet fortfarande på ett lyft i väljarstödet.

Förväntningarna var enorma när den då 28-åriga Annie Lööf för ett år sedan valdes till partiets yngsta ordförande hittills.

Klokt nog lovade hon inte ut snabba opinionsframgångar. Partiet harvar kvar knappt ovanför riksdagsspärren.

– Jag känner mig trygg med henne, men partiets situation är tuff, det är för lite utslag i opinionen. Men det är inte en enda kvinnas jobb, hela partiet måste jobba för det, säger Roland Åkesson, kommunalråd i Mönsterås, där C fick 40,4 procent i kommunalvalet 2010.

Den nya Centerledaren har lovat att C ska ”synas och höras som aldrig förr”. Medieanalysföretaget Retrievers mätning visar dock att företrädaren Maud Olofsson förekom betydligt oftare i medierna sitt sista år som partiledare än Lööf under sitt första.

Saknar kaxighet

Enligt Dag Gustavsson, ledarskribent på centerpartistiska Norra Skåne, kan det finnas en viss besvikelse över att Lööf inte varit kaxigare i debatten.

– Hon är lite entonig. Det är svårt att veta vad hon verkligen brinner för, säger han.

Partiets valanalysgrupp, som leddes av Lööf, kom fram till att företrädaren Maud Olofsson hade varit för mycket minister och för lite partiledare. Men Gustavsson ser ingen stor förändring på den punkten med Lööf.

Efterlyser mer nerv

– Hon är närmast övertydlig på att betona ”jag som centerpartist”, men vi har ändå mest sett henne i ministerrollen.

Charlotte Boström, ledarskribent på Södermanlands Nyheter, tycker att det är ”lite udda” att det aldrig blev någon Lööf-effekt i opinionen och upplever henne som ”väldigt mallad”.

– Det känns inte riktigt som hon är sig själv, och det tror jag att folk känner, säger Boström, som efterlyser mer ”nerv”.

Stort tålamod

Lööfs medarbetare beskriver henne som långsiktig och grundlig och uppger att hon ägnat mycket tid åt internt arbete både i partiet och på näringsdepartementet. Partiet har tagit fram en plan, Framtidsagendan, med sikte på år 2020. Arbetet med ett nytt idéprogram pågår och en ny kommunikationsstrategi är på plats.

Tålamodet bland centerfolket verkar stort. Någon kritik mot Lööf har inte hörts. Hon valdes också med det starkaste stödet en centerledare haft på mycket länge. Enligt hennes presschef så är Lööf inställd på att vara mer offensiv i debatten framöver. Almedalstalet i somras blev en försmak på det. Då skärpte Lööf tonen mot allianskamraterna och efterlyste en nytändning.

– Hon vågade. Det var nog många som tappade hakan där, tror Roland Karlsson, distriktsordförande i Sjuhärad.

Annie Lööf

Visa

Annie Lööf valdes till ny ordförande för Centerpartiet 23 september 2011.

Näringsminister sedan september 2011, blev riksdagsledamot 2006.

Född 1983 i Maramö, Värnamo kommun.

Gift.

Juristexamen från Lunds universitet 2011. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer