Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Uppenbart att Vänsterpartiet inte menar allvar” – Hör Ebba Busch (KD). Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

KD dömer ut V:s ultimatum: ”De bluffar”

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna dömer ut Vänsterpartiets ultimatum som icke trovärdigt.

– Om det finns en möjlighet att fälla regeringen Löfven då kommer vi självklart inte att avstå den möjligheten men jag menar att det är uppenbart att Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar bluffar, säger Ebba Busch (KD).

Vänsterpartiet har gett regeringen ett ultimatum i hyresfrågan, men frågan är hur övriga partier kommer att agera.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch säger att hon informerades om V:s planer en halvtimme innan pressträffen.

Hon menar att Dadgostar inte är trovärdig och att ingenting hittills visat att Vänsterpartiet är beredda att fälla Stefan Löfven.

– Vill Vänsterpartiet visa att man menar allvar ja då borde Dadgostar lyfta på luren till Åkesson för det är med Sverigedemokraterna som man delar sakpolitisk ståndpunkt, säger Busch.

Hon fortsätter:

– Om det finns en möjlighet att fälla regeringen Löfven då kommer vi självklart inte att avstå den möjligheten men jag menar att det är uppenbart att Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar bluffar.

SD kritiska

Även Sverigedemokraterna är kritiska och menar att det rör sig om tomma hot från Vänsterns sida.

– Vill Nooshi Dadgostar på̊ riktigt fälla regeringen denna gång så får hon och Vänsterpartiet visa att man menar allvar. Jag och Sverigedemokraterna anser att regeringen Löfven är så pass skadlig för Sverige att vi kommer att ta varje givet tillfälle att avsätta statsministern. Till skillnad från Vänsterpartiet har Sverigedemokraterna ensamt tillräckligt många mandat för att väcka misstroende, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson i ett skriftligt uttalande.

Centerpartiet menar att det finns en bred majoritet i riksdagen för att genomföra en fri hyressättning i nyproduktion som Vänsterpartiet gör allt för att stoppa.

– Om Vänsterpartiet vill kroka arm med Sverigedemokraterna och driva Sverige mot en regeringskris och ett extraval så får de ta fullt ansvar för detta”, skriver Centerpartiets gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson i en kommentar.

”Viktigt att lösa bostadsproblem”

Även Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni fokuserar på själva sakfrågan och skriver i en kommentar:

– Det är viktigt att lösa problemen på svensk bostadsmarknad. Därför ska fri hyressättning i nyproduktion införas. Vad Vänsterpartiet ska göra är fortfarande oklart, men vill de avsätta Stefan Löfven redan nu så är det upp till dem. Liberalerna vill byta regering vid valet nästa år, skriver hon i en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer