Vänsterpartiet ger regeringen ultimatum: ”Har 48 timmar på sig”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet ger regeringen ett ultimatum i frågan om förändringar i hyreslagstiftningen.

Kravet är att antingen lägga hela frågan om marknadshyror åt sidan eller inleda förhandlingar med Hyresgästföreningen om förbättringar.

De ger nu regeringen 48 timmar på sig att komma med ett besked.

– Om regeringen inte accepterar något av detta har vi inte längre förtroende för Stefan Löfven säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar på en pressträff.

V-ledaren Nooshi Dadgostar menar att man gång på gång försökt få till förhandlingar med regeringen och Centerpartiet i frågan om hyreslagstiftningen utan att nå fram.

Därför ger man nu regeringen ett ultimatum: slopa förslaget om fri hyressättning eller inled nya förhandlingar med Hyresgästföreningen.

Om regeringen väljer det senare alternativet måste man ha nått en uppgörelse innan riksdagens öppnande i september.

– Stefan Löfven har nu 48 timmar på sig att agera, säger Dadgostar.

Enligt henne har Vänsterpartiet inte längre förtroende för regeringen om de går vidare med förslaget om marknadshyror eller fri hyressättning.

Kan gå vidare med misstroende

Tidsfristen löper ut klockan 10 på torsdag. Om regeringen inte accepterar något av alternativen kommer man att gå vidare med en ny process om ett misstroende, meddelar Dadgostar.

Men för att ett misstroende ska kunna väckas krävs stöd från ytterligare ett parti.

– Det kommer vi att diskutera med de övriga partierna, det är klart att de som avgör detta är Moderaterna och Kristdemokraterna. Skulle de avstå från detta är det M och KD som är stödpartier, säger Dadgostar.

Under pressträffen betonade V-ledaren att lagförslaget om förändringar i hyreslagstiftningen leder till en ökad otrygghet för hyresgäster och att detta gynnar fastighetsägarna.

Hyresgästföreningen: Bra med markering

Detta är en bild som Hyresgästföreningen delar. I ett pressmeddelande skriver organisationen att hyresgästernas trygghet och inflytande måste gå först.

– Det är inte upp till Hyresgästföreningen att bestämma vem som är statsminister i Sverige. Det är ändå bra att politiska partier markerar genom att ta en tydlig ställning mot marknadshyror och för ett reellt hyresgästinflytande, säger förbundsordföranden Marie Linder i pressmeddelandet.

Frågan om marknadshyror är en av Vänsterpartiets så kallade ”röda linjer”. Partiet har sedan januari 2019, då man släppte fram Stefan Löfven som statsminister, lovat att försöka fälla regeringen om man går vidare med förslag om en fri hyressättning.

Se hela pressträffen med Nooshi Dadgostar här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.