Nooshi Dadgostar håller sitt första första maj-tal vid klockan 12.00. Foto: TT

Nooshi Dadgostar om marknadshyror: ”Svårt att komma på någon sämre idé”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet vill se en miljardsatsning på Komvux, meddelade partiledaren Nooshi Dadgostar i sitt första maj-tal.

Hon gick också till angrepp mot regeringens utredning av marknadshyror:

– Dra tillbaka hotet om marknadshyror, Stefan Löfven.

Det var första gången Nooshi Dadgostar höll ett första maj-tal som partiledare, sedan hon efterträdde Jonas Sjöstedt i fjol. I talet, som hölls digitalt, presenterade hon bland annat ett förslag om att stärka vuxenutbildningar.

Förslaget handlar om kraftigt förbättrade villkor för att den som i år går ut gymnasiet utan fullständiga betyg ska läsa upp dem. Detta ska enligt V ske genom förbättrade ekonomiska förutsättningar för de som vill läsa upp sina betyg, storsatsning på mentorer och fria läromedel på komvux. Det väntas kosta 2,2 miljarder.

– De som inte har klarat att avsluta gymnasiet behöver få en andra chans att läsa in kurserna, med ett förstärkt studiebidrag och mentorsstöd. För de som inte klarat av högskolestudierna vill vi skriva av en del av studieskulden, sa Dadgostar i talet.

”30 år av nyliberal politik”

Hon ägnade också en stor del av talet åt coronapandemin och om hur Sverige stått rustat inför krisen.

– Är det något som blivit tydligt under de här senaste åren, under det senaste året, är det hur sårbart vårt samhälle har blivit, sa Nooshi Dadgostar som menar att neddragningar spelat in i hur hårt äldrevården drabbats i pandemin.

– Det som hänt är oacceptabelt. Detta är vad 30 år av nyliberal politik gjort med vårt samhälle.

Vill stoppa planer på marknadshyra

Socialdemokraterna, som regerar med indirekt stöd från Vänsterpartiet, fick sig en känga. I det 73-punktsprogram som regeringspartierna tagit fram tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna finns en punkt om att utreda fri hyressättning av nybyggda lägenheter. Att så kallade marknadshyror införs kommer V inte att acceptera, framhöll Dadgostar.

– Mitt i krisen ska regeringen höja hyrorna. Jag har svårt att komma på någon sämre idé i det här läget.

Hon riktade sig särskilt mot Socialdemokraterna.

– Att högern tycker att det är en bra idé förvånar ingen, men varför har Socialdemokraterna ens gått med på att utreda en så vansinnig idé?

Hon uppmanar Stefan Löfven att stoppa förslaget.

– Dra tillbaka hotet om marknadshyror, Stefan Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.