Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stefan Löfven pratade bland annat om skolvalet. ”Dagens kösystem kan bara beskrivas på ett sätt – ett ofritt och orättvist skolval.” Foto: Henrik Montgomery/TT

Löfven: Sverige har slarvat med det viktigaste i en välfärdsstat

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill göra upp med marknadsstyrningen av svensk skola, meddelade statsministern under sitt första maj-tal. Partiet vill dessutom se ett stopp för köer till populära skolor.

– Sverige måste återupprätta skolan som en gemensam samhällsinstitution, sa Stefan Löfven.

I framtiden vill Socialdemokraterna se en gemensam antagning till alla skolor och ta bort kötid som kriterium för att komma in på populära skolor. Det meddelade Stefan Löfven under sitt första maj-tal.

– Det är otroligt orättvist och gör att den elev som är född sent på året eller flyttar är diskvalificerad. En sådant system går inte att acceptera, sa statsministern om köerna.

Vill förändra skolpengen

Det nuvarande systemet gör att skolan blir otillgänglig för många samhällsgrupper, menade statsministern.

– Den segregerade skolan skapar bara förlorare. Men en skola där aktiemäklarens dotter är bänkgranne med lokalvårdarens son är bra för sammanhållningen och tilliten i samhället. Där kan ungarna bli kompisar, bli kära i varandra, bråka och bli sams, säger Löfven och hävdar att dagens uppdelade skolsystem inte går att försvara.

Socialdemokraterna vill till exempel se en förändring av skolpengen för att stoppa ”överkompenseringen av friskolor” och dessutom sätta ett stopp för nya religiösa friskolor.

– Sverige måste göra upp med marknadsstyrningen och återupprätta skolan som en gemensam samhällsinstitution, sa Löfven.

Hur S som regeringsparti ska kunna åstadkomma en förändring av skolpengen och kösystemen är inte klart. Majoritet saknas idag för många av förslagen.

Jobbpaket för unga

Statsministern presenterade också flera löften om arbetsmarknaden. Bland annat sa han att regeringens nya budget ska ge 75 000 nya jobb i år.

– När vi nu ska återstarta Sverige igen ska en sak stå klar. Det är de miljoner som går till jobbet som får hjulen att snurra i vårt land. Det är därför återstarten efter pandemin kommer att ha fokus på jobbet, sa Löfven.

Regeringens nya jobbpaket ska fokusera särskilt på ungdomsarbetslösheten.

– De satsningar som inte görs på unga under en kris får vi betalar för senare. Varje ung människa ska ges möjlighet att känna arbetets värde. Det här är ett jobbpaket för arbete och trygghet, för att fler ska få makten att forma sitt eget liv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer