Utbildningsminister Anna Ekström: ”Vi får titta på om paragrafen ska bort”. Foto: TT

Skolministern om extra hyresersättning: Var aldrig tanken att subventionera friskolor

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsminister Anna Ekström svarar nu på kritiken mot paragrafen som gör det möjligt att ge friskolor en högre ersättning för lokaler jämfört med de kommunala.

– Tanken var ju inte att subventionera vissa friskolor, skriver hon i ett mail.

Skolor ska ersättas på likvärdiga principer för sina lokaler. Problemet har varit att nybyggda lokaler har kostat mer än äldre. Hur får man då till ett rättvist system?

Alliansregeringen införde 2010 en möjlighet för kommuner att ersätta friskolor med faktisk kostnad istället för kommunens genomsnittliga lokalkostnader. Sedan införde Socialdemokraterna och Miljöpartiet under förra mandatperioden en möjlighet att även ge friskolorna lägre ersättning, om de har billigare lokaler än de kommunala.

Kritik mot olika ersättning

Sammantaget finns nu möjligheten att ge kommunala skolor och friskolor olika lokalersättning. Något som bland annat Härryda vill utnyttja för att fler friskolor, bland andra Internationella engelska skolan, ska etablera sig i kommunen.

Men det här kan strida mot likvärdighetsprincipen i skollagen, och mot kommunallagens förbud mot att gynna enskilda företag, menar bland annat forskaren Jonas Vlachos.

Hör mer om kritiken i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör skolforskaren Jonas Vlachos i klippet om varför ersättningsmodellen strider mot kommunallagen. Foto: TT Arkiv/Bild

Så här säger utbildningsminiser Anna Ekström om kritiken.

– Det var aldrig tanken att det här regelverket skulle användas som ett sätt för kommuner att subventionera friskoleetableringar. Tanken var ju att göra det möjligt att bygga skolor också där hyrorna är högre, inte att subventionera vissa friskolor, säger Anna Ekström.

Hon öppnar för att ändra paragraf 14:6 i skolförordningen, som handlar om det här.

– Visar det sig att det här regelverket utnyttjas för att subventionera vissa fristående aktörer så får vi titta på om paragrafen ska tas bort, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vorberg svarar – Härrydas ersättningsmodell till friskolor kan vara olaglig

6 § Ersättning för lokalkostnader enligt 4 § 7 ska motsvara hemkommunens genomsnittliga lokalkostnad per barn eller elev i motsvarande verksamhet. 

Om det finns särskilda skäl, ska ersättningen för lokalkostnader i stället högst motsvara den enskilde huvudmannens faktiska kostnader om dessa är skäliga. Vid prövningen av om det finns särskilda skäl ska hänsyn tas till om skillnaden mellan hemkommunens genomsnittliga lokalkostnader och den enskilde huvudmannens faktiska kostnader är betydande på grund av kommunens investering i nya lokaler, renovering av befintliga lokaler eller någon annan omständighet. Vid prövningen får hänsyn även tas till intresset av att utbildning med en enskild huvudman kan etableras. Förordning (2018:3). 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer