• Viktigt meddelande:

    Villabrand med kraftig rökutveckling i Vilhelmina tätort. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder rasar mot utredningen om marknadshyror. Foto: SVT / HyresgästföreningenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Regeringen ska utreda fri hyressättning i nyproduktion – Hyresgästföreningen rasar

Uppdaterad
Publicerad
Regeringen och samarbetspartierna har enats om att utreda fri hyressättning vid nyproduktion. Nu rasar såväl Vänsterpartiet som Hyresgästföreningen mot förslaget.
– Helt vansinnigt, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder till SVT Nyheter.

Det är justitieminister Morgan Johansson (S) som tillsammans med Emma Hult (MP), Robert Hannah (L) och Ola Johansson (C) på Dagens Nyheters debattsida presenterar gemensamma planer på hur fri hyressättning ska få fart på byggnationerna och råda bot på bostadsbristen som hemsöker stora delar av Sverige.

I enlighet med januariavtalet har man enats om fyra punkter som utredningen ska utgå ifrån:

  • Fri hyressättning införs vid nyproduktion – åtminstone till en början
  • Tillvarata den enskilde hyresgästens intressen – ska innehålla skydd mot orimliga hyreshöjningar
  • Bidra till en långsiktigt välfungerande hyresmarknad – så att fler lägenheter blir lediga
  • Åstadkomma transparens och konsumentmakt i fråga om hyresnivårena – så att man vet vad andra betalar

Vänsterpartiet starkt kritiska

Fri hyressättning, även kallat marknadshyror, innebär att lägenheter i populära områden med hög efterfrågan kommer att bli dyrare att hyra jämfört med mindre attraktiva lägenheter.

Tanken på att tillåta detta har länge varit ett rött skynke för många socialdemokrater, och Vänsterpartiet är starkt emot förändringen.

– Det är ofattbart hur regeringen mitt i en nationell kris, där människor blir av med jobbet, där många är oroliga för nära och kära, kan gå fram med en utredning om att kraftigt höja människors hyror. Det man snarare skulle behöva är hyresrabatter, säger Nooshi Dadgostar, som väntas ta över som partiledare efter Jonas Sjöstedt, till SVT Nyheter.

Även Hyresgästföreningen kritiska

Även Hyresgästföreningen rasar:

– Det här är en fråga som är helt vansinnig. Redan innan pandemin hade människor svårt att efterfråga nyproduktionen och i dag betalar många mellan 50 och 60 procent av disponibel inkomst i hyra. Att då lägga ett förslag som kommer höja hyrorna och ge färre lägenheter och mer pengar till fastighetsägarna är helt vansinnigt säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

Utredningsförslagen ska presenteras senast den 31 maj 2021, så att en proposition ska kunna antas av riksdagen och lagen träda i kraft valåret 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer