Jonas Sjöstedt: ”Införs marknadshyror, då smäller det”

Uppdaterad
Publicerad

En svår brottningsmatch med sig själva, så beskriver Jonas Sjöstedt Vänsterpartiets beslut att släppa fram Stefan Löfven till statsministerposten. Men han varnar Socialdemokraterna för att ge C och L inflytande:
– Vi är vågmästare. Rör inte arbetsrätten och inför inte marknadshyror, för då smäller det!

Enligt Sjöstedt var alternativet till Löfven inte extra val, det hade han varit varit beredd på, utan en Kristersson-regering som är beroende av Jimmie Åkesson. Men han kommer inte lägga sig platt för det han anser är högerpolitik.

– V blir ett oppositionsparti och när det gäller attacken på arbetsrätten och marknadshyror är det total konfrontation. Vi släpper fram en Löfven-regering men om de lägger fram de förslagen är vi beredda att gå ihop med M och KD för att fälla den.

Enligt Jonas Sjöstedt har han fått försäkringar om att regeringen inte kommer att genomföra de för Vänsterpartiet så kontroversiella förslagen att tillåta fri hyressättning i nyproduktion och luckra upp arbetsrätten.

Löften och handslag

Dessutom har Löfven lovat vänstern förhandlingar om all politik som inte omfattas av Januariöverenskommelsen samt att de förslag som V fick igenom under förra mandatperioden kommer att bli kvar. Han och Stefan Lövfen har skakat hand på detta, säger han.

Bryts löftena är det misstroendeförklaring som gäller, menar Sjöstedt. Även om det innebär att han gör gemensam sak med högern.

– Nu säger Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson att de är villiga att rösta för vänsterpolitik för att fälla regeringen. Sverigedemokraterna vet jag inte vad de sagt, det är upp till dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet