V-ledaren förklarade i samband med regeringsbildningen att han är beredd att gå ihop med Moderaterna och Kristdemokraterna för att fälla regeringen om marknadshyror införs. Foto: Anders Wiklund/TT

Löfven slår fast: Fri hyressättning vid nybyggnation

Uppdaterad
Publicerad

Hyresmarknaden ska reformeras genom fri hyressättning vid nybyggnation och lägenheternas kvalitet och läge ska få betyda mer när hyran ska sättas. Det slog statsminister Stefan Löfven (S) fast vid regeringsförklaringen. Därmed hotar konfrontation med Vänsterpartiet som har lovat att väcka en misstroendeförklaring om regeringen inför marknadshyror.

V-ledaren Jonas Sjöstedt var tydlig med sina krav för att släppa fram en mittenregering: ”Inför inte marknadshyror, för då smäller det”, sade Jonas Sjöstedt.

Samtidigt deklarerade Stefan Löfven att den överenskommelse som slutits med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna är den som gäller.

Och i dagens regeringsförklaring fanns förändringarna på hyresmarknaden med.

– Hyresmodellen reformeras med bland annat fri hyressättning vid nybyggnation. Lägenheternas kvalitet och läge får ett större genomslag i hyressättningen, sade Löfven.

”Leder inte till nya bostäder”

”Att då ta till förslaget om marknadshyror i nyproduktion kommer inte att leda till att några nya bostäder byggs. Det vet både vi och branschen. Sverige behöver en ny bostadspolitik och inte ideologiska plåster på en redan svårt eftersatt bostadspolitik”, skriver Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder i ett mejl till SVT Nyheter.

Hon fortsätter:

”Jag förväntar mig att den nya regeringen tar tag i de problem som svarar mot samtidens och framtidens bostadsbehov.”

V-ledaren Jonas Sjöstedt förklarade i samband med regeringsbildningen att han är beredd att gå ihop med Moderaterna och Kristdemokraterna för att fälla regeringen om marknadshyror införs. Ebba Bush Thor (KD) och Ulf Kristersson (M) har också sagt att de är villiga att rösta för vänsterpolitik för att fälla regeringen.

”Vi kommer att använda vågmästarrollen”

Efter Stefan Löfvens regeringsförklaring upprepade Jonas Sjöstedt misstroendehotet.

– Jag hoppas att vi ska kunna se till att förslag som marknadshyror och försämrad anställningstrygghet aldrig ska kunna genomföras. Vi är vågmästare och lägger de fram förslag om marknadshyror eller angrepp på anställningstryggheten kommer vi att använda vågmästarrollen och stoppa det genom att om möjligt väcka misstroende i riksdagen, sade Sjöstedt till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet