C-ledaren Annie Lööf. Foto: Jessica Gow/TT

Centerpartiet i möte om regeringsfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets partistyrelse samlas under måndagen i centrala Stockholm. Under eftermiddagen har även partiets riksdagsledamöter anslutit och nu diskuteras regeringsbildningen.
– Annie Lööf måste få grönt ljus nu från sitt eget parti, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein i Morgonstudion.

Snart tre månader efter valet är ännu ingen regering bildad, och under söndagen bad Stefan Löfven om mer tid från talmannen.

En väntad begäran, enligt Elisabeth Marmorstein, som dock hade väntat sig att han skulle få ännu mer tid på sig. Under söndagen återkopplade Löfven till Annie Lööf angående den kravlista som Centerledaren lagt fram.

– Nu väntar förhandlingar. Men först måste Annie Lööf ta återkopplingen till sitt eget parti för att få grönt ljus, säger Elisabeth Marmorstein.

Oenighet inom partiet

I dag träffas partistyrelsen i ett sedan länge inplanerat möte. Under förmiddagen har mötet handlat om nästa års val till EU-parlametet. Under eftermiddagen ansluter också partiets riksdagledamöter och diskussionerna handlar då om regeringsbildningen.

Partiledningens sätt att agera efter valet har hela tiden haft ett starkt stöd i partiet, men enligt de samtal SVT haft med flera olika centerpartister börjar det nu bli uppenbart att det även finns åsiktsskillnader inom Centerpartiet. Att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister häromveckan för att man ville pröva spåret med MP är en sak, men att rösta ja till Stefan Löfven som statsminister är en annan sak – även om Socialdemokraterna tvingas ge med sig på vissa sakområden.

– Det skulle vara svårt för oss att argumentera att vi är ett borgerligt parti, om vi släpper fram Löfven, säger en centerpartist som SVT talat med.

Står fast vid sina krav

Under måndagen skriver Annie Lööf på sitt instagramkonto att de står fast vid sina krav på Stefan Löfven.

”Grunden för en regering är det politiska innehållet. Vår ambition är att det politiska innehållet kan föra Sverige framåt i regeringsfrågan”, skriver hon på instagram.

Finns röda linjer

Socialdemokraterna tycks villiga att gå långt i kompromisserna, enligt Marmorstein. Många av de frågor som S la fram som något som skulle försämras om en borgerlig regering skulle ta över, som arbetsrätten till exempel, tycks de nu vara villiga att diskutera.

Men det finns några röda linjer de inte korsar – varav lagstiftade ingångslöner är en.

– Skulle Stefan Löfven gå Centerpartiet till mötes i några av de frågor där de står långt till höger om Moderaterna skulle det bli ramaskri, säger Marmorstein.

– Men samtidigt är Centerpartiet nog förvånade över hur långt Stefan Löfven visat sig vara beredd att gå.

Centerpartiet har vunnit väljare de senaste åren genom att vara den ”liberala garanten” gentemot Socialdemokraterna, menar Marmorstein. Den långsiktiga planen är att bli det största borgerliga partiet – och i det perspektivet är det positivt om man tvingar socialdemokraterna att gå åt höger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.