Centerpartiets partiledare Annie Lööf och partisekreterare Michael Arthursson. Arkivbild. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Centerpartiet tvättade delar av jämställdhetsrapport

Uppdaterad
Publicerad

I spåren av Metoo sjösatte Centerpartiet en uppföljningsrapport gällande jämställdheten inom partiet, på flera medlemmars begäran. Men när det var tid för rapporten att publiceras – i sin helhet enligt överenskommelse – uteslöts betydande delar gällande tystnadskultur och ”försök till våldtäkt”, skriver Aftonbladet.

Politiker på samtliga nivåer inom Centerpartiet deltog i undersökningen som står till grund för den interna rapporten utförd av konsulter.

I höstas presenterades originalrapporten för partistyrelsen som då började diskutera om hela innehållet skulle publiceras för allmänheten. På en partistämma kort därefter gick ett yrkande igenom att rapporten skulle redovisas i sin helhet, enligt Elin Larsson, vice ordförande i Centerstudenter 2017 till 2019.

– Men man valde ändå att inte göra det. Det är inte bra, berättar hon till Aftonbladet.

Man beslutade alltså tillslut att skriva en mer ”sammanfattande” version där flera väsentliga delar utelämnades.

Mörkade allvarliga uppgifter

Enligt flera källor inom partiet ska internstyrelsen ha tvättat och slätat över vittnesmål om allvarliga problem och anklagelser i den nya versionen.

Delar från originalet, som Aftonbladet tagit del av, som redovisar slutsatser kring tystnadskultur och vad som beskrivs som ”idéförtryck” är borttaget. Även observationer om att personkännedom värderas högre än kunskap vid anställning ströks.

I avsnittet om mer allmänna arbetsmiljöfrågor redovisar den öppna rapporten hur flera inom partiet upplever otrygghet och obehag på grund av utövandet av härskartekniker, otrevlig jargong och i vissa fall sexuella trakasserier. Originalrapporten visar dock på grövre anklagelser:

”... även försök till våldtäkt uppgavs förekomma/ha förekommit.”

Partisekreterarens svar på tal

Att det förts diskussion i partistyrelsen som slutligen ledde till att en ”sammanfattad” version släpptes är inget partisekreteraren Michael Artursson förnekar. Däremot menar han att man inte utelämnade något specifikt.

– Det finns ett ganska omfattande material som är ett arbetsmaterial som omfattar många olika delar. Då tog vi fram en rapport som partistyrelsen ställde sig bakom som är en sammanfattning av de viktiga slutsatserna, säger han till Aftonbladet.

Efter att tidningen uppmärksammade och konfronterade Centerpartiet med uppgifterna har partiet bytt ut rapporten som låg på deras hemsida och hävdar att fel version legat ute sedan i tordags. I den senaste versionen fattas dock fortfarande flera nämnda originaldelar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer