Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Centerpartiet presenterar kandidater till ny partiledare

Uppdaterad
Publicerad

Kampen om vem som ska bli Annie Lööfs efterträdare går in i nästa fas.

Nu står det klart att riksdagsledamöterna Daniel Bäckström, Elisabeth Thand Ringqvist och Muharrem Demirok kandiderar för att ta över posten.

Fyra dagar efter valet meddelade Centerledaren Annie Lööf sin avgång. Nu har valberedningens ordförande Jan Andersson presenterat vilka kandidater som är aktuella för den vakanta posten.

Kandidaterna som nu ska ut på en turné är de tre centerpartistiska riksdagsledamöterna Daniel Bäckström, Elisabeth Thand Ringqvist och Muharrem Demirok.

Thand Ringqvist: ”Oroas över utbredd vanmakt”

Elisabeth Thand Ringqvist, riksdagsledamot i Stockholm, betonar att Centerpartiet står inför stora utmaningar i ett nytt politiskt landskap där partiet har haft ”svårt att orientera” sig.

Hon uppger även att hon vill lägga mer resurser på klimatkrisen som hon är övertygad ”på allvar hotar vår framtid”.

– Jag är rädd för konsekvenserna för det toleranta samhället när auktoritära och konservativa krafter vinner allt mer mark. Och jag oroas över den utbredda vanmakt som människor känner runt om i landet, att inte kunna påverka sin vardag till det bättre, säger hon.

Demirok: ”Spännande resa”

Muharrem Demirok är uppväxt i Vårby gård utanför Stockholm men bor i dag i Linköping, där han har varit kommunalråd de senaste 14 åren.

– Jag är oerhört glad i dag och väldigt ödmjuk inför det förtroende som valberedningen har visat mig och övriga kandidater. Det ska bli en oerhört spännande resa att göra under den här kandidatturnén, säger han.

Bäckström: ”Stor oro inför den sociala situationen”

Daniel Bäckström, som är hemmahörande i Värmland, betonar sitt tidigare arbete med frågor om totalförsvaret och som företrädare för partiets landsbygspolitik. 

– Jag ser med stor oro över den sociala situationen runt om i landet och den ekonomiska situationen vi är på väg in i. Då är det viktigt att vi får en hållbar social politik som bygger och förenar hela landet, säger han.

Han uppger att han framförallt vill driva partiets politik genom att bättre lyssna in lokalplanet, och säger att han brinner särskilt för landsbygdsfrågor och social trygghet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.