C: Gör det billigare att anställa

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet vill satsa 6,8 miljarder mer än regeringen på olika jobbskapande åtgärder. I partiets budget föreslås sänkta arbetsgivaravgifter för unga och långtidsarbetslösa, dubblerade matchningstjänster och stöd till växande småföretag.

På tisdagen presenterade Centerpartiet sin första egna budget på fyra år.

– Samarbetet med regeringen föll i samband med misstrodde förklaringen och voteringen i somras. Det här är därför vår första egna budgetmotion sedan hösten 2017, säger partiledare Annie Lööf vid en pressträff i riksdagen.

C står bakom mycket i regeringens jobbpaket, till exempel det som handlar om en reformerad arbetsmarknad och olika möjligheter till utbildning, sådant som partiet varit med och drivit på när januariavtalet fortfarande gällde.

I den egna budgetmotionen handlar mycket om att minska arbetsgivarnas kostnader för att anställa.

– Vi behöver göra det enklare att återstarta Sverige efter pandemin. Det gör vi genom att se till att skapa mer jobb i växande företag, säger Lööf.

Slopa arbetsgivaravgift

Ett förslag är att helt slopa arbetsgivaravgiften för att anställa långtidsarbetslösa, vilket beräknas kosta 1 miljard kronor per år. Åtgärden ska ses som ett extra stöd efter pandemin och ska bara gälla under 2022 och 2023.

– Vi behöver göra det billigare att anställda, säger C:s ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl.

I budgeten presenteras också ett nygammalt förslag om att sänka arbetsgivaravgifterna för 19-23-åringar. Dels vill C permanenta den nedsättning som redan finns i dag, dels vill man förstärka ytterligare under 2022, så att arbetsgivarna enbart behöver betala ålderspensionsavgiften. Totalt kostar det 2,1 miljarder mer än vad regeringen satt av i sitt budgetförslag.

– Vi ska också göra det möjligt för alla småföretagare upp till 10 anställda att slippa arbetsgivaravgiften och öka sina anställningar under 2022, säger Ådahl.

Bort med extratjänster

I förhandlingar med regeringen har C drivit på för att reformera Arbetsförmedlingen och användandet av privata matchningstjänster. Nu vill partiet fördubbla dessa, vilket kostar 1,1 miljarder.

Samtidigt vill C dra ned på regeringens satsning på extratjänster och introduktionsjobb. Ett annat förslag är att satsa drygt 1 miljard kronor på att utöka nystartsjobben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.