”Regeringen lyckas möta de här utmaningarna överhuvudtaget”, säger Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson för C. Foto: SVT

Centerpartiet presenterar skuggbudget: ”Stora hål i regeringens politik”

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet, som presenterar sin skuggbudget, anser att regeringen saknar svar på Sveriges utmaningar. Nu vill man bland annat sänka arbetsavgifterna för företag som anställer unga.

Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet, inleder dagens pressträff med att rikta hård kritik mot regeringen.

– Innan jag går in på vår politik, som jag tror är viktigare nu än någonsin, vill jag säga några ord om hur bekymrad man bör vara över att vi inte har ett svar på den ekonomiska politiken från den nya regeringen, säger han och fortsätter:

– Det gapar stora hål gapar i regeringens politik. Man höjer skatten på jobb istället för att sänka den. Man går ifrån arbetslinjen just när den behövs som mest. Man tar bort våra mest kraftfulla klimatverktyg.

Kritiserar bensinpriserna

Martin Ådahl tar också upp regeringspartierna och SD:s vallöften om att göra det många kronor billigare när man tankar, något som inte blev verklighet.

– Det är som att man inte lyckas möta de här utmaningarna överhuvudtaget.

Vill sänka arbetsgivaravgifterna för unga

En nyhet är att Centerpartiet, för att minska arbetslösheten, vill sänka arbetsavgifterna med tolv procentenheter för företag som anställer unga, en satsning som kostar 3,6 miljarder kronor.

Centerpartiet föreslår också att de generella statsbidragen till kommuner och regioner höjs med tio miljarder nästa år, fyra mer än vad regeringen har föreslagit. Samtidigt vill partiet minska de riktade statsbidragen i regeringens förslag med 5,4 miljarder och de samlade statsbidragen blir därmed lägre i C-budgeten än i regeringens förslag.

Därtill föreslår man en nedsättning av drivmedelspriserna vid pump med tre kronor per liter för de som bor på landsbygden.

– Det ska gälla alla som bor på landsbygden och tillägger att det ska gälla oavsett om bilen går på bensin, diesel eller biodrivmedel, säger Martin Ådahl.

I skuggbudgeten ingår också flera satsningar som ska gå till Sveriges bönder. Detta ska kosta 3 miljarder i ekonomiskt stöd och skattesänkningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.