Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör klimatminister Romina Pourmokhtari (L) om kritiken om att den nya regeringen går emot Sveriges klimatlöften. Foto: TT/SVT

Experterna: Regeringen går emot Sveriges löften på förra klimatmötet

Uppdaterad
Publicerad

På klimatmötet COP i Egypten uppmanade Sveriges klimatminister Romina Pourmokhtari (L) i går världens länder att öka insatserna för att fasa ut subventioner till fossila bränslen, som man enades om på förra klimatmötet.

I Sverige la hennes regering samtidigt en budget där fossila subventioner ökar.

– Tyvärr, säger klimatforskaren från Linköpings universitet, Mathias Fridahl.

På förra klimatmötet, COP 26 i Glasgow, var en av de ganska få framgångarna att länderna enades om att fasa ut fossila subventioner. Under tidigare toppmöten har formuleringar om fossila bränslen aldrig funnits med i sluttexterna.

Hemma i Sverige har regeringen just lagt fram en budget där man ökar de fossila subventionerna med 1,6 miljarder kronor genom reseavdraget.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Återgår till reseavdrag

Reseavdraget har funnits länge, men den förra regeringen beslutade i somras att göra om det. För att ligga mer i linje med Sveriges klimatambitioner gjorde man en mer generell skattelättnad för alla med långt till jobbet, som var transportslags-neutralt. Tanken var att ge en skatterabatt oavsett om man åkte bil, buss eller cykel till jobbet. Utsläppen från arbetsresor med bil beräknades minska med 11 procent.

Detta upplägg tas nu bort i högermajoritetens budget. Istället återgår man till ett reseavdrag där milersättningen dessutom höjs kraftigt, från 18 till 25 kronor. Det betyder att kostnaden för subventionen ökar från 5, 5 till 7,1 miljarder kronor.

Något som regeringen själv beskriver i budgeten kommer att leda till ökade utsläpp.

Flera länder ökar subventioner

– Tyvärr är det många länder som ökar sina fossila subventioner, säger klimatforskaren från Linköpings universitet, Mathias Fridahl, även han på plats vid toppmötet i Egypten.

Göran Finnveden, professor i miljöstrategisk analys vid KTH, poängterar även att sänkningen av dieselskatt för jordbruksmaskiner, är ett steg i fel riktning, liksom sänkningen av koldioxidskatten på kraftvärme.

– Glasgowpakten säger inte att vi ska reformera utsläppen genom vårt reseavdrag, men att vi ska minska utsläppen och se över subventioner. Det finns många sätt för denna regering att göra det på, säger klimatminister Romina Pourmokhtari.

Information COP27

Denna vecka avslutas FN:s klimattoppmöte COP27 i Egypten. På mötet förra året, COP26, klubbades Glasgowpakten. Där nämnden för första gången i ett internationellt klimatavtal fossila bränslen och fossila subventioner uttryckligen. Just dessa formuleringar orsakade turbulens och gjorde att mötet drog ut på övertid.

Men länderna enades, efter finjusteringar i sista stund, att fasa ner användningen av kol samt att fasa ut ineffektiva fossila subventioner.

Sverige var ett av över 190 länder som skrev under detta avtal.

Klimatminister Romina Pourmokhtari sa i sitt tal på klimatmötet i Egypten på tisdagen att hon ville se framsteg i hur länder implementerar det överenskomna avtalet om att fasa ner kol och fasa ut subventioner till fossila bränslen. Hon upprepade Sveriges mål att vara klimatneutrala till 2045. Ett mål som Sverige inte kommer kunna nå med dagens politik, enligt regeringens egen bedömning. Romina Pourmokhtari uppmanade världens länder att ”nå dit före oss”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Mer i ämnet