Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör forskarens kritik mot regeringens nya klimatpolitik i klippet. Foto: SVT

Klimatbudgeten bantas med 58 procent: ”Kommer arbeta annorlunda”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen står fast vid de ambitiösa klimatmålen. Men i budgeten minskar pengar till miljö och klimat med flera miljarder kronor. På tre år vill man minska klimatbudgeten med 58 procent.

– Vi kommer arbeta väldigt annorlunda mot förra regeringen med klimatfrågor, säger klimatminister Romina Pourmokhtari (L) till SVT.

I den nya regeringens budget för 2023 minskar för första gången på länge satsningarna på miljö och klimat.

Man sparar fyra miljarder kronor eller 17 procent första året. Följande år bantas budgeten än mer. Från 23,7 miljarder kronor 2022 till 9,9 miljarder kronor 2025 i planerade utgifter, en minskning med 58 procent på tre år.

Klimat

”Arbetar annorlunda”

Stora besparingar finns på området ”åtgärder och skydd för värdefull natur”, där sparar regeringen 1,5 miljarder kronor redan till nästa år, till 2024 sparar man ännu mer.

Man sparar 600 miljoner kronor på åtgärder för havs- och vattenmiljö till 2025.

– Vi kommer arbeta väldigt annorlunda mot förra regeringen med klimatfrågor. Det finns också områden där vi gör stora satsningar. Vi kan säga att det kommer vara mindre piska och mer morot, säger klimatminister Romina Pourmokhtari (L) till SVT.

Men den största besparingen i pengar är beslutet att helt avskaffa miljöbilsbonusen. Den kostar 7,4 miljarder i år. Redan gjorda beställningar av bilar som ska få bonus gör att man räknar med fortsatt höga kostnader på 5,9 miljarder kronor för 2023, men sen blir det noll.

Industriklivet får pengar

Alla områden får inte mindre pengar, men beträffande de fåtal poster som får ökade anslag handlar det om mindre belopp, regeringen fördubblar ”Internationella klimatinvesteringar”, men i belopp blir det bara 100 nya miljoner kronor.

Miljöforskning är ett område som i stort behåller sina pengar. Industriklivet får ett par hundra miljoner kronor i ökade anslag.

Klimatinvesteringarna ökar i två år, från 2,7 till över fyra miljarder kronor 2024. Det är en av satsningarna klimatministern pekar på och där regeringen lagt på 500 miljoner per år utöver tidigare beslut. Men detta stöd har varit tillfälligt, och till 2025 väntas det kapas drastiskt då det bara uppgår till en miljard kronor.

En post för ”klimatpremier” som kostat 1,7 miljarder 2022, kommer minska brant och nästan försvinna till 2025.

Professorn: ”Små satsningar”

Professor Göran Finnveden på KTH säger till SVT att det kan vara bra att tänka i termer av effektivitet, men att problemet är att satsningarna är små.

– Samtidigt betalar man mycket mer för åtgärder som kommer öka utsläppen.

Hör mer av Göran Finnvedens kritik i klippet ovan.

Så här ska budgeten för klimat och miljö minska

Regeringens siffror på kostnader för miljö- och klimatbudgeten enligt budgetpropositionen för 2023.

  • 2022 – 23 749 mdr
  • 2023  – 19 543 mdr
  • 2024 – 14 649 mdr
  • 2025 – 9 965 mdr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet