Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Centerpartiet ställer sig ”till stora delar” bakom regeringens migrationsförslag

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet ställer sig ”till stora delar” bakom regeringens migrationsförslag. Det skriver partiledare Annie Lööf i ett inlägg på Facebook.

”Sverige behöver få på plats en långsiktig migrationslagstiftning som kombinerar medmänsklighet med ordning och reda”, skriver hon.

Enligt Annie Lööfs inlägg har Centerpartiet länge drivit på för att, bland annat, barn ska kunna återse sina föräldrar och att tillfälliga uppehållstillstånd ska vara huvudregel. Partiet har även, enligt partiledaren, velat se stärkt försörjningskrav vid anhöriginvandring och inget volymmål, utan ett tydligt försvar av asylrätten.

Nu skriver hon i ett inlägg på Facebook att Centerpartiet därför i ”stora delar” ställer sig bakom den proposition som bygger på migrationskommitténs förslag om en ny migrationslagstiftning för att det som Centerpartiet vill ska kunna bli möjligt. Detta efter att regeringen justerat några av de förslag som kommittén lade fram efter att ha lyssnat på lagrådet och remissinstanser.

Vill inte samarbeta med SD

Annie Lööf är dock inte helt nöjd med propositionen.

”Samtidigt finns brister i propositionen, där frågan om kvalificering in i socialförsäkringssystemen, en ökad rättssäkerhet i asylprocessen och ett samordnat och effektivt återvändande där ett avslag är ett avslag saknas. Vi tycker inte heller det ska skilja mellan flyktingar och alternativt skyddsbehövande utan båda ska ha möjligheten till 3-åriga tillstånd. Det finns ytterligare delar där vi kommer lägga fram vår politik i en egen följdmotion med dessa delar i riksdagen”, skriver hon.

Vidare lyfter hon Liberalernas, Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas migrationspolitik som kraftigt begränsande för flera av punkterna som Centerpartiet anser vara viktiga. Annie Lööf menar också att det är otänkbart för partiet att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer