”Största hindren är att S inte har kunnat vara tillräckligt precisa i reformer kring arbetsmarknad och bostadsmarknad”, säger Centerpartiets Annie Lööf. Foto: Jessica Gow / TT

Centerpartiet vägrar släppa fram Löfven som statsminister

Uppdaterad
Publicerad

Annie Lööf (C) bekräftar att Centerpartiet inte har lyckats komma fram till en överenskommelse med S, och att de kommer rösta nej till Löfven som statsminister.
– Jag är genuint besviken att S inte tog denna historiska chans till ett samarbete över blockgränsen, säger hon.

Under förmiddagen höll Annie Lööf en presskonferens om hur det gått med att få till ett samarbete med Socialdemokraterna. Hon bekräftade att försöken har misslyckats och att de kommer att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister.

– Tyvärr måste jag konstatera att resultaten inte håller för ett samarbete. Jag är genuint besviken att S inte tog denna historiska chans till ett samarbete över blockgränsen, säger Lööf.

Lööf: ”S inte tillräckligt precisa”

Enligt Lööf har Socialdemokraterna inte varit tillräckligt konkreta när det kommer till att gå Centerpartiets krav till mötes.

– Största hindren är att S inte har kunnat vara tillräckligt precisa i reformer kring arbetsmarknad och bostadsmarknad.

Annie Lööf tycker att Vänsterpartiet har för högt inflytande över Socialdemokraterna.

– De frågor där Löfven varit mest ovillig att kompromissa är precis de frågor som finns med på V:s kravlista.

L öppna för samarbete

Jan Björklund (L) skriver på Twitter att Liberalernas diskussioner om ett mittensamarbete fortsätter. Detta trots att Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson sa till SVT Nyheter tidigare i dag att man kommer att lägga ner sina röster på onsdagens budgetomröstning.

”Vi har ännu inte tagit beslut om hur vi röstar i en budgetomröstning på onsdag eller hur vi röstar i en omröstning om Stefan Löfven som statsminister. Tanken är att partirådet i morgon ska avgöra.”, skriver Jan Björklund i en tweet.

Om Liberalerna röstar för regeringens budget går den igenom, även om C lägger ner sina röster.

MP: ”Vi är besvikna”

Miljöpartiet har i ett skriftligt uttalande till TT kommenterat Annie Lööfs besked om att man kommer rösta nej till Löfven som statsminister.

”Vi är besvikna. Det här handlar ytterst om att ta ansvar för landet. Vi hade här möjlighet att bygga ett samarbete som stängde ute Sverigedemokraterna från politiskt inflytande. Det är mycket tråkigt att C valde att hoppa av”, skriver Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin.

– Annie Lööfs agerande mer och mer obegripligt. Genom att rösta nej till både Ulf Kristersson och Stefan Löfven, finns inte så många alternativ kvar för henne. Dagens besked har tagit oss avsevärt mycket närmare ett extra val och det välkomnar jag, säger Åkesson.

Talmannens besked väntar

Det är nu upp till talmannen att avgöra om han anser att Löfven bör prövas i riksdagen som statsministerkandidat. Men i ett skriftligt uttalande säger talmannen att han avvaktar med sitt besked, och enligt uppgifter till SVT Nyheter kommer han inte att  hålla en presskonferens i dag.

– Jag har fått besked om att Centerpartiet inte ställer sig bakom den överenskommelse som partierna har arbetat med. Jag kommer därför att ge partierna möjlighet att under ett par dagar överväga innebörden av beskedet. Under tiden kommer jag att hålla informella samtal med olika partiledare, säger Andreas Norlén.

Talmannen kommer efter dessa samtal att återkomma med information om nästa steg i regeringsbildningen.

SVT rapporterade · Stefan Löfven träffar talmannen

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet