Liberalernas partiledning har skickat ut en information om att ett möte med partirådet planeras att hållas på tisdag. Mötet kan avgöra om Liberalerna ska inleda ett samarbete med en S-ledd regering. Foto: Stina Stjernkvist/TT

L planerar möte om ny regering på tisdag

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledning har skickat ut information om att ett möte med partirådet planeras att hållas på tisdag. Mötet kan avgöra om Liberalerna ska inleda ett samarbete med en S-ledd regering.

– Det betyder inte att de redan har accepterat en sådan. Men de gör sig redo, säger SVT Nyheters politikreporter Love Benigh.

Enligt Ekot har det hittills sagts att partirådet, som är det högsta beslutande organet, kan kallas in när det behövs, för att avgöra om det ska bli ett samarbete med Socialdemokraterna.

– Vi har sagt att om vi ska tolerera Stefan Löfven som statsminister så måste vi ha ett partiråd innan dess. Nu har vi sagt till våra ombud att man ska vara beredd på tisdag för ett sådant, säger Adam Alfredsson, pressekreterare hos Liberalerna.

Enligt SVT Nyheters politikreporter Love Benigh ska man tolka det som att partiet gör sig redo för att acceptera en ny regering.

– Det betyder inte att de redan har accepterat en sådan. Men de gör sig redo.

Inte säkert att mötet blir av

För närvarande pågår budgetförhandlingar inför onsdagens budgetomröstning.

Adam Alfredsson (L) säger att det inte är garanterat att mötet på tisdag blir av. Förutsättningen är att det finns något “att ta ställning till”.

– Om det ska bli av måste det finnas något att ta ställning till bland de partier i mitten som för samtal, säger Alfredsson.

Love Benigh understryker att det rör sig om ett eventuellt budgetsamarbete.

– Det partierna förhandlar om är den ekonomiska politiken. Det här handlar om ett budgetsamarbete, där Liberalerna ska stå utanför regeringen och kommer att budgetförhandla.

Väntas ha beslut imorgon

Budgetomröstningen sker på onsdag, och det är också första dagen då det kan röstas om Stefan Löfven som statsminister.

Enligt SVT Nyheters uppgifter väntas både C och L:s partistyrelser ha möten och ta ställning till vad som framkommit i förhandlingarna under morgondagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.