Foto: Johan Nilsson / TT /

Så blir M och KD:s gemensamma budgetförslag

Uppdaterad
Publicerad

Moderater och Kristdemokrater har enats kring en gemensam budget som mycket väl kan bli den som gäller – oavsett vilka partier som bildar regering. Enligt uppgift till SVT Nyheter innehåller den stora skattesänkningar för såväl löntagare och pensionärer som arbetsgivare.

”Sänkt skatt för den som arbetar och har arbetat”. Så lyder rubriken på de dokument som SVT Nyheter tagit del av och som listar de viktigaste punkterna som Moderaterna och Kristdemokraterna förhandlat fram till ett gemensamt budgetförslag.

– Vi har haft goda samtal och den budget vi nu lägger fram innehåller mycket av Alliansens politik, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Regeringsbildningen

Sänkt skatt i fokus

Budgetförslaget innehåller skattesänkningar på bred front:

  • Redan den 1 januari 2019 vill partierna införa ytterligare ett jobbskatteavdrag på totalt 10 miljarder kronor årligen. Alla som arbetar får sänkt skatt med upp till 210 kronor i månaden.
  • M + KD vill kompensera pensionärerna med att sänka deras skatt med 5,2 miljarder kronor om året. Det är enligt partierna 1 miljard kronor mer än den i rödgröna övergångsregeringens budgetförslag.
  • Dessutom föreslår man att brytpunkten för att betala statlig skatt höjs. I dag betalar alla som tjänar 40 600 kronor i månaden eller mer statlig skatt på det överskjutande beloppet. I Moderaterna och Kristdemokraternas förslags höjs brytpunkten till 42 000 kronor i månaden. Kostnad: 4 miljarder kronor om året.

Dessutom har de två partierna enats om att ta bort den extra arbetsgivaravgift som den rödgröna regeringen lagt på dem över 65 år som arbetar, en avgift som gjort det dyrare att ha äldre kvar i arbetslivet. Sänkningen genomförs till den 1 september 2019 och kommer fullt utbyggd innebära att arbetsgivarnas skatt sänks med 2 miljarder kronor om året.

Kan gå igenom riksdagen

Skulle riksdagen rösta igenom detta budgetförslag innebär det sänkta inkomstskatter på närmare 20 miljarder kronor om året. Enligt Moderaterna och Kristdemokraterna den största sänkningen sedan 2007 då Alliansregeringen lade sin första budget.

– Vi finansierar det med att ta bort en del av den rödgröna politiken med innefektiva byggsubventioner och arbetsmarknadspolitik som inte har någon effekt, säger Elisabeht Svantesson (M).

Faktum är att denna budget mycket väl kan bli verklighet, oavsett vilka partier som till slut bildar regering. Detta eftersom Sverigedemokraterna sagt sig vara beredda att stödja den samtidigt som Centerpartiet har sagt att de tänker lägga ned sina röster.

Liberalerna avgör

För att de rödgröna ska få igenom sitt konkurrerande budgetförslag krävs därför aktivt stöd från Liberalerna. Något som Elisabeth Svantesson (M) hoppas att de inte kommer få:

– Vi ska rösta om budgeten på onsdag, och jag hoppas det ska finnas ett brett stöd för vårt förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet