SD berett att stödja M:s och KD:s budgetförslag

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna kan tänka sig att rösta för M:s och KD:s gemensamma budget, meddelade partiet på en presskonferens i dag. Med brasklappen att man ännu inte fått se den slutgiltiga versionen.

– Men jag kan konstatera att det som skulle göra det svårt för oss inte finns med, säger Jimmie Åkesson.

Under veckan som gått sedan budgetmotionerna släpptes har Sverigedemokraterna analyserat Moderaternas budgetmotion. De är kritiska till flera delar, bland annat besparingar i arbetslöshetsförsäkringen och äldreomsorgen.

Men enligt de besked partiet fått kommer det inte att finnas några skarpa förslag om det i det gemensamma förslag som M och KD nu bereder.

– Antingen har man lyssnat på oss eller så har man förstått läget, att det skulle bli svårt för oss att rösta på dem, säger Jimmie Åkesson.

M sparar mer på migration

Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, jämför under presskonferensen för skillnader i de konkurrerande budgetförslagen inom partiets prioriterade områden: rättsväsendet, försvaret, vården och migrationen.

Han konstaterar att på området migration går Moderaterna längre än Sverigedemokraterna.

– Det är kanske förvånande för alla. Men det har att göra med att vi har satsningar på förvarsplatser och återvandring. Dessutom gör vi inte lika stora nedskärningar på förvaltningsanslaget till Migrationsverket som Moderaterna gör. Vi tror att det är problematiskt efter Migrationsverket har en stor arbetsbörda. Men det kan vi ta itu med när budgetprocessen går in i nästa steg, säger Oscar Sjöstedt.

Kritiska till besparingar på vård

SD är kritiskt till de besparingar Moderaterna i sin budgetmotion vill göra inom vård och omsorg.

– Men de besked vi fått är att de besparingarna har dragits tillbaka i förhandlingar med Kristdemokraterna, vilket gör det mer lättsmält.

Partiet är också kritiskt till besparingar i arbetslöshetsförsäkringen.

– När de säger ”reformera” menar vi ”försämra” och det är inget som tilltalar oss. Men vi noterar att i den reservation som de kommer att presentera någon gång finns inga skarpa förslag på att sänka taket i a-kassan eller minska antalet dagar. Hade det gjort det hade det ställt till problem.

”Rör inte a-kassan”

Det här kan man tolka som en tydlig signal från vår sida, säger Oscar Sjöstedt.

– ”Rör inte a-kassan”, varken i beredningen eller framgent.  Och om ni ska göra det, ska ni göra det i andra riktningen.

SD och M-KD skiljer sig också åt i fråga om skattesänkningar. När M och KD vill sänka skatten för höginkomsttagare vill SD rikta in sig mer på låginkomsttagare.

– Men det är något vi kan leva med, säger Sjöstedt.

Riksdagen ska rösta om nästa års budget på onsdag i nästa vecka. Om SD röstar för M:s och KD:s budget och om Centerpartiet och Liberalerna lägger ned sina röster är det den som kommer att användas för att styra Sverige nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.