Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson och Kristdemokraternas motsvarighet Jakob Forssmed meddelar att de båda partierna lägger en gemensam budget. Foto: TT

M och KD lägger gemensam budget

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna och Kristdemokraterna kommer inför budgetomröstningen i riksdagen nästa vecka att lägga fram ett gemensamt budgetförslag.

De båda partierna har enats om en gemensam budget inför riksdagens omröstning om statsbudgeten den 12 december. När finansutskottet träffas i morgon kommer KD och M reservera sig mot den övergångsbudget som övergångsregeringen föreslagit.

– Vi går fram tillsammans med en budget som kortar vårdköerna, ser till att poliserna kan bli fler, och som gör det mer lönsamt att arbeta, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson till SVT Nyheter.

Regeringsbildningen

”En tydlig Alliansprofil”

Om Sverigedemokraterna röstar för budgeten samtidigt som Centerpartiet och Liberalerna lägger ned sina röster kan Sverige nästa år regeras med en budget från KD och M. Moderaterna har inte haft någon kontakt med Sverigedemokraterna i frågan, enligt Elisabeth Svantesson.

Den gemensamma budgeten är sprungen ur Alliansens reformagenda som formulerades inför valet och den har en ”tydlig Alliansprofil”, säger Svantesson.

– Vi lovade våra väljare att gå fram med en Allianspolitik och det gör vi nu också tillsammans. Vi lägger fram en budget där det finns en tydlig Alliansprofil genom hela förslaget. Jag hoppas att vi kan vinna brett stöd för den redan nästa onsdag.

Har kompromissat

Kristdemokraterna har i den gemensamma budgeten bland annat fått igenom önskemål när det gäller biståndet, samt satsningar på sjukvården.

– I en förhandling är det alltid givande och tagande. Det finns vissa frågor som är viktiga för olika partier. För Kristdemokraterna är biståndet viktigt, och därför blir det ingen besparing på det, säger Elisabeth Svantesson.

Hur ser du på att Centerpartiet förhandlar med Socialdemokraterna?

– Jag tycker självklart att det är bättre om C och L diskuterar borgerlig politik och förhandlar i Alliansen. Ulf Kristersson kan genomföra borgerliga reformer bättre än Stefan Löfven, säger Svantesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet