Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt: ”När dammet har lagt sig kan vi få det vi önskat hela tiden, en Löfvenregering utan borgerliga partier.” Foto: TT

Jonas Sjöstedt: ”Vi har klargjort var vår gräns går”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt välkomnar att regeringsförhandlingarna rör på sig. Men på Centerpartiets kravlista finns förslag som är röda skynken för partiet.

– Det är ingen hemlighet att vi är svurna motståndare till marknadshyror, säger Jonas Sjöstedt.

Enligt Jonas Sjöstedt innehåller Centerpartiets kravlista ett antal förslag som är otänkbara för Vänsterpartiet, som marknadshyror och sänkta löner. Andra förslag, som familjeåterförening och satsningar på landsbygden, ligger i linje med Vänsterpartiets egen politik.

– Det finns både punkter där det skiljer sig och sådana som förenar, säger han.

Regeringsbildningen

”Till höger om Reinfeldts politik”

Skulle Socialdemokraterna gå Centerpartiet till mötes på samtliga krav vore det otänkbart för Vänsterpartiet att rösta ja till Löfvens regering, säger han. 

– Det är orimlig att bedriva en politik som är längre till höger än regeringen Reinfeldt, säger han.

Regelbunden kontakt

Vänsterpartiet kommer inte att delta i regeringsförhandlingarna. Men Jonas Sjöstedt säger att han har regelbunden kontakt med Socialdemokraterna och har klargjort var partiets ”röda linjer” går för att partiet ska kunna räkna med deras mandat. Men han vill inte göra kraven offentliga.  

– Det tar vi direkt med Socialdemokraterna. Men det är ingen hemlighet att Vänsterpartiet är svurna motståndare till marknadshyror. 

Hur tror du att Vänsterpartiets väljare reagerar om ni fäller en socialdemokratisk regering?

– Vårt mål är att inte göra det. Om det finns förhandlingsvilja så kan det mycket väl bli så, när dammet har lagt sig, att vi får en Stefan Löfven-regering utan borgerliga partier. Det är det Vänsterpartiet har velat ha hela tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet