Mats Knutson om det egentliga budskapet i Lööfs utspel: Nu kan det bli skarpa förhandlingar

Uppdaterad
Publicerad

Annie Lööfs ord är hårda, men bakom den skarpa retoriken döljer sig ett förhandlingsutspel och en ny fas i regeringsförhandlingarna.

– Nu ger Centerpartiet Annie Lööf klartecken att förhandla skarpt med Socialdemokraterna om en uppgörelse som skulle kunna leda till att Stefan Löfven släpps fram som statsminister, säger SVT:s politikkommentator Mats Knutson.

Annie Lööfs debattartikel innebär att onsdagens planerade presskonferens med Stefan Löfven och talmannen Andreas Norlén skjuts upp till fredag. Senast på måndag ska Stefan Löfven presentera sitt regeringsalternativ.

– Han är inte i det läge där han kan presentera ett färdigt regeringsalternativ för riksdagen. Annie Lööfs besked i dag innebär att Centern, Socialdemokraterna och även andra partier som Liberalerna och förmodligen också Miljöpartiet kommer att kunna gå in i en hårdare förhandling, en tidsbegränsad skarp förhandling, för att se om man kan enas om ett regeringsalternativ som Stefan Löfven sedan kan gå till riksdagen med, säger Mats Knutson.

Regeringsbildningen

Begär ett högt pris av Löfven

Att Annie Lööf väljer så hårda ord i debattartikeln tror Mats Knutson kan bero på att hon behöver göra en politisk reträtt med mycket buller och bång.

– Man säger att Socialdemokraternas bud är ett skambud, men man är ändå beredd att ta förhandlingen. Det är ändå ett steg, men däremot ska man inte dra några förhastade slutsatser om att vi nu kan räkna in Centerpartiet. Det tror jag inte. De kommer att begära ett väldigt högt pris av Stefan Löfven för att gå in och stödja honom som statsminister.

Är vi ändå närmare en ny regering?

– Ja, absolut. Centerpartiet hade just nu två alternativ: Antingen att säga nej till Stefan Löfven helt och hållet eller att säga att vi förhandlar, så trots att man klär det i ord av skambud tar man ändå ett steg. 

”Ingen enkel operation”

Vid en spontan pressträff under tisdagseftermiddagen sade Stefan Löfven att han är beredd att röra på sig och ge och ta för att föra förhandlingarna framåt.

– Det är uppenbart att han är beredd att gå in i det här skarpa förhandlingsläget. Det är inte bara Centerpartiets krav som ska tillgodoses, utan det här är en svårare ekvation än så. Du har Liberalerna med sin krav och det här ska sedan jämkas med Miljöpartiet som också behövs i ett sådant här samarbete. Och för att Löfven slutligen sedan ska bli godkänd i riksdagen måste Vänsterpartiet lägga ned sina röster, säger Mats Knutson.

– Det här är ingen enkel operation som väntar Stefan Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet