Efter Annie Lööfs besked – talmannen ger Stefan Löfven mer tid

Uppdaterad
Publicerad

Talmannen har gett Stefan Löfven (S) mer tid på sig att presentera sitt regeringsunderlag.

– Låt oss nu alla anstränga oss, nu kan vi sitta ner och förhandla, säger han.

Stefan Löfven skulle egentligen ha presenterat sitt regeringsalternativ under onsdagen men i och med tisdagens besked om att Centerpartiet är redo att gå in i tidsbegränsade skarpa förhandlingar har talmannen Andreas Norlén gett uppskov.

– Jag är glad att vi nu är inne i skarpa förhandlingar och att så många partier vill se till att vi får en regering som inte styrs av Sverigedemokraterna, utan helt andra värderingar, säger Stefan Löfven (S).

Regeringsbildningen

Löfven: Nu kan vi förhandla

Annie Lööf (C) sa i dag ”att man fått ett skambud från Socialdemokraterna”, vilket Stefan Löfven (S) kommenterar så här:

– Jag tänker inte kommentera några bud. Men vi har lämnat ett seriöst bud, men det är inte helt okänt att vi har olika uppfattning i ett antal frågor. Låt oss nu alla anstränga oss, nu kan vi sitta ner och förhandla. Alla partier måste ge och ta. Ingen kommer att få allt, säger Stefan Löfven.

Vänsterpartiet kommer inte att få delta i förhandlingarna och förstahandsalternativet är en regering med S och MP, menar Löfven.

Talmannen: Rimligt med mer tid

På fredag ska Stefan Löfven ge en första rapport till talmannen och måndag den 10 december sker en uppföljande rapport. Därefter ska Andreas Norlén kommentera nästa steg i regeringsbildningen.

– Jag har fått information om att flera partier ska inleda förhandlingar om regeringsfrågan. Jag har därför bedömt att det är rimligt att medge tid för dessa förhandlingar, säger Andreas Norlén i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet