S hoppas att C och L i slutändan ska stödja övergångsbudgeten, eller en modifierad sådan, och stoppa ett M+KD-förslag stött av SD. Foto: Jessica Gow/TT

Socialdemokraternas besked: Skippar egen budget

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna kommer inte att lägga någon egen budgetmotion, uppger partiet för TT.

S hoppas att C och L i slutändan ska stödja övergångsbudgeten, eller en modifierad sådan, och stoppa ett M+KD-förslag stött av SD.

– Det rimliga är att den övergångsbudget som ligger också blir riksdagens beslut och då har partier som inte varit lika tydliga som Moderaterna möjligheten att stödja den. Det är öppet för både liberaler och centerpartister att rösta på övergångsbudgeten, säger Fredrik Olovsson, vice ordförande i riksdagens finansutskott och Socialdemokraternas talesperson i ekonomisk politik i riksdagen, till TT.

Både C och L har hittills sagt att de ska lägga fram egna budgetmotioner och rösta på dem i kammaren. När deras förslag fallit har de sagt att de ska lägga ner sina röster. I det scenariot skulle Moderaternas budgetförslag, i form av en reservation med Kristdemokraterna, kunna vinna omröstningen med stöd av Sverigedemokraterna. Då skulle övergångsregeringens avskalade budget falla.

Bli med M-budget?

Övergångsregeringen skulle kunna bli sittande med en M-budget.

S och Fredrik Olovsson hoppas att det ska gå att undvika. Hoppet står till C och L.

– Jag tycker att man kan kräva av de politiska partierna att man visar upp lite mer impulskontroll än vad Moderaterna har gjort under hösten, säger Olovsson och hävdar att oordning och extra val annars väntar bakom hörnet.

TT: Ska inte ni försöka skriva en reservation i finansutskottet tillsammans med C och L och MP?

– Vi får se hur diskussionerna går de närmaste veckorna, jag vill inte spekulera i det, säger Olovsson.

Något som ligger närmast till hands vore, enligt honom, att man blir överens i utskottet om något som ligger nära övergångsbudgeten. Är det något mer omfattande uppstår samma problem som om budget ska baseras på en motion, det motsvarar inte en fullödig, normal budget.

Han hävdar att fokus nu måste vara på förhandlingar om att få en regering till stånd, inte på budgeten. När en regering väl tillträder har den, utifrån övergångsbudgeten, stort utrymme att sätta prägel på den ekonomiska politiken genom en bred ändringsbudget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.